Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 13.02.2012., 17:57   #6158
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Treba biti svjestan da je većini ljudi ovo hobi, a hobi služi da dade čovjeku osjećaj zadovoljstva....

Zadovoljstvo se postiže u prvom redu kvalitetom zvuka (jer to definira hobi - high fidelity audio), ali i hrpom drugih faktora od kojih svi mi bolujemo. I nije nužno da griješimo u tome, sve je to ljudski - ako si zadovoljan zbog toga.

Priznajem da i ja bolujem od nekih:
- karizma određenih komponenti. Nakon što sam napokon nabavio komponentu koja se reklamira magičnim motom "Only sound" , slijedeći mračni predmet žudnje je onaj sa suptilnim potpisom "Boothroyd & Stuart"......naravno, poslije toga bi signal trebalo istjerati kroz "no loss of fine details", i tako dalje i tako dalje.....

- amalgam dizajna i funkcije. ako već smatram da je audio jedan od najljepših spojeva dva najvažnija ljudska dostignuća, umjetnosti i tehnologije, ne bi li bilo lijepo da još taj spoj dođe oplemenjen vrhunskim primjerom dizajna - primjenjene umjetnosti. Pogotovo ako, recimo, dolazi u nekim od egzotičnih i "posvećenih" formi (kao cijevi ili gramofoni naprimjer).

- općenito zadovoljstvo posjedovanja audio komponenti, što više izvan struje to bolje - ružni, nefunkcionalni, bez daljinskog, po mogućnosti sa cijevima koje nepraktično vire iz uređaja, zvučnici u near-fieldu nasred sobe, gramofon, magnetofon, po mogućnosti da izgleda kao Teslin laboratorij....

Postoji još legitimnih faktora:

- kompeticija - ako komšija ima Dali 6, no ću ja da imam manje od Dali 7?
- egzibicionizam - pojačala od 1000 w, kablovi od 5000 dolara
- moda - "Ferrari" i "Lamborghini" edicije, "cijevni" iPod dockovi

no, sve je to za ljude. ako želiš i možeš, it's ok, jedino nije u redu ljude cijeniti prema tome što imaju. i nepregledne i zamorne rasprave "što bolje svira" isto nemaju smisla, jer jednostavno nema (pravih) dokaza.

dobro je (oportuno) imati još jednu karakteristiku - smisao za "best buy" i proučavanje svega i svačega vezano uz ono što želiš kupiti.
ne volim shvatiti da me netko "nategnuo".

i naravno, eksperimentiranje dokle god ti se da.....

jean luc je offline   Reply With Quote