premec:
encoding se na P4 vrti dobro jer je arhitektura idealna za to, ne zato kaj postoji vise pravih ili virtualnih procesora ili bilo cega. nije da to ne pomaze, ali nije primarno. to je ono kaj ja kazem a ti ne kuzis.
Encodiranje je defakto vrlo jednostavan posao za proc u kojem nema puno nepoznanica, tj. radi se o lineranoj operaciji za koju je kljucan veliki bandwidth. P4 to ima, dapace, za encodiranje dugacki pipeline i nije minus.
Nazalost, to sto P4 dobro radi encoding ne znaci da dobro radi neke druge stvari. Zamisli dva automobila - jedan sa ogromnim brojem konja i motorom od brdo cilindara. Taj auto ima ludo ubrzanje i juri strasno strasno brzo. No, ima pogon na zadnje kotace i u zavojima je katastrofa. Sve u svemu, tipicni americki hotrod. Sa druge strane imas Subaru Imprezu koja ima manje konja, manju maks brzinu no zato zdere zavoje. I sad bude utrka... Na autoputu (encoding) americki hotrod opere Imprezu, i to grdo. No, vecina cesti nije autoput i kada se sve zbroji Impreza bude bolja, a pogotovo bolja na planinskim cestama sa puno zavoja (igrama). S tim da na par staza (negdje u Finskoj po zimi) razlika bude izrazita (igre sa jako puno fizike).
tema 2:
koja korist od multitaskinga koji se vrti dobro zbog brdo pravih ili virtualnih procesora ako ti OS stalno swapa... zbog toga kazem da je to sve jako "lijepo" kaj mozes vrtiti PhotoShop i kaj ja znam kaj paralelno a onda ti performanse budu koma zbog disk bottlenecka... jer nema dosta RAM-a. (inace, ide i preko, bar na XP x64)
i ovo sto kazem vrijedi neovisno o kojem se dualcoreu radi; intel, amd, whatever... jednostavno, puno faktora utjecu na koje se zaboravlja jer to tako pase marketinzima proc proizvodjaca.