Opet smo krenuli...
Ja na to sve gledam ovako:
DualCore, HyperThreading - to je sve lijepo i krasno no korisnost od doticnog za normalnog korisnika je vrlo mala. Prvi problem je kaj vecina (skoro sve) aplikacija uopce ne zna iskoristiti vise procesora. Sa HT-om je nesto bolja situacija no ubrzanje se moze dobiti samo onda kada threadovi rade sasvim razlicite stvari koje ne zahtijevaju medjusobnu sinhronizaciju. Drugi problem je taj kaj obicno korisnici nemaju otvoreno bas puno stvari istovremeno pa niti ne mogu iskoristiti ponudjeno. No, to je problem obicnih korisnika i nesmije se uzimati kao razlog da se neka tehnologija ne gura naprijed.
Igre pak nikad pa ni onda nece profitirati od HT-a - performance hit od sinhronizacije threadova je prevelik tak da fore tipa "u jednom threadu racunam fiziku, u drugom radim zvuk, u trecem.." nikada nece biti realna mogucnost (unless developeri to tak sloze samo zato sto im netko debelo plati da to naprave - s tim da ce performance boost biti 0). Jedina SMP igra do sada je bila Quake III i nakon nje je Carmack rekao "nikad vise" - jednostavno prekomplicirano za izvest.
Za ostalo je HT skoro nebitan dok god se bavimo samo jednom aplikacijom. Kada imas ukljucen PhotoShop, Acrobat, XYZ, onda HT pocinje dobivati na smislu i razlika se moze osjetiti. No, tek sada kada je HT u sklopu sa dual-corem - do sada se razlika bas i nije dala osjetiti. No, opet je bitna stvar da threadovi ne rade nista slicno. Neovisno o tome, tu lezi glavna bit i korist od HT-a i to treba pozdraviti. Zato je AMD i licencirao SSE3 od Intela - SSE3 sadrzi instrukcije upravo vezane za HyperThreading i to im treba za njihov dual core. Ja spadam u one koji imaju toga brdo otvoreno u isto vrijeme i radujem se dualcoreu no isto tako se radujem i 64bitnosti. Sada postoji sansa da mi se HT svidi jer sa obicnim P4 to nije bio slucaj - Athlon 64 bi ga pokopao neovisno o HT-u.
S druge strane, ne treba preuvelicavati korisnost dualcore/HT-a za stvari tipa encoding. Zasto? Zato sto oni koji rade encoding mashinu puste da radi samo i iskljucivo to jer to trajeeeee.... dok ona petlja ode se na kavu, spava se, itd. Samim tim multitasking njima bas i nije nesto bitno.
Ipak, po meni je smjer kretanja prema podrsci za vise procesora (nebitno jel se sad radi o SMP-u, dualcoreu ili HT-u) pravi smjer iako on nece naci primjenu u svemu. Ono sto je pak KOMA jest koliko topline zrace ti procesori i gdje to sve vodi. Jer za neke stvari je i dalje takt najbitniji. A 140+W za 3.2GH je smijesno.