Tema: Automobili
View Single Post
Staro 10.02.2012., 12:52   #2696
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor panoramix Pregled postova
Ok, to sam znao, no nisam siguran da se ( zato što kompresor radi ) ujedno i odvija proces komprimiranja/ekspandiranja rashladnog plina i koju ulogu tu igraju ventili i senzori koji očitavaju temperaturu u vozilu. Koliko je meni poznato iz osnova termodinamike, pri ekspanziji stlačenog rashladnog plina, dolazi do hlađenja istog u relativnom odnosu na temperaturu zraka koji je u okruženju. Zato me i zanima na koju temperaturu se ohladi plin pri ekspanziji ako je vani -10 , eda bi cijeli sustav imao smisla ( hladiti okruženje od -10 možeš jedino temperaturom od najmanje -11 ). Ispravi me ako griješim.
Kompresor radi - dakle sabija zrak.
Samo što u slučaju grijanja s upaljenom klimom taj zrak ide preko grijača (mali hladnjak kroz koji protječe antifriz, zagrijan radom motora - iz rashladnog sustava motora, s kojim je taj mali hladnjak povezan) i dobije se efekt grijanja a ne hlađenja.
Nisam dovoljno stručan da to objasnim sa nekog expert stajališta, pričam laički, gledajući kako to radi u praksi.
Recimo, što kolege sa francuzićima kažu, tako je i meni bilo dok sam vozio 206icu - na određenim temperaturama se gasio kompresor klime, i dok god ne zatopli 2-3°c više od toga, kompresor se ne bi palio, dok eto, na fiatu, volvu, vw-u, nije tako, nego kompresor klime radi stalno ako je a/c on, ili kod automatskih u auto modu. Samo ako stavim na economic mod zimi, gasi kompresor, ali u toj varijanti, stalno.