ako bi išao na prime, onaj definitivno 25mm f1.4 jer za slikevanje in general - imam 14-42 i 40-150. za low light i no light ionako mi m43 nije rješenje jer neće fokusirat, čak i ako fokusira trebaju mu 3 godine, iako, uvijek se radi o feštama, izlascima, pijančevanjima tako da je i logično da ću m43 ostavit doma i uzet ixusa.
po danu, ako nešto slikam onda ću stat i slikat, a dali ću stajati 1 sekundu ili 3 sekunde mi je potpuno isto, ali potreban mi je af.
da, sa rokkorom ispadne 100mm efektivno- ali to me niti malo ne smeta, ponekad je teško ulovit cijelu pozornicu ali uvijek se mogu udaljit, a teško se približit.
tako da 25 (50) mm mi se čini idealnim za gradsko slikanje jer je 100mm ipak preuzak, ali trenutno jedino low light rješenje kojeg imam. jedino ponekad fulam fokus, osobito kad mi se neda koristit onaj magnifier, više idem na blef, kad je na lcd-u oštro, okrenem još malo i u 90% slučajeva bude ok. jedino kod portretiranja zna bit gnjavaže jer na f1.4 je teško strefit fokus, da ne kažem da mi se dešava da umjesto lica, bude u fokusu nos ili kosa. iako, bude zanimljivo, često svi okupljeni se izredaju sa "pucanjem" , veseli ih to manualno fokusiranje, pa završim sa 500njak portreta sa često zanimljivim rezultatima (i manje od 20% keep rate-a ali nije bitno), a i dof bude super, ponekad se divim kako sasvim slučajno okinuta fotka bez minimalno razmišljanja bude jedna od najboljih od čitave serije.