Citiraj:
Autor Oldie
Ovo je navodno i3-2330M na 2,2GHz...
...
Tu je bila još jedna dezinformacija da se samo jedna jezgra boosta na 2,3GHz u stock stanju, istina je da sve četiri idu na tu vrijednost prema potrebi, a i sve četiri padaju na 0,8 GHz kad su besposleni. Nije baš ni http://www.notebookcheck.net/ sveto pismo, ima dosta površnih osvrta i neprimjerenih testova za novu arhitekturu.
|
Zašto "navodno"?
I ta "dezinformacija" je došla od mene pa mi se čini da sam prozvan da odgovorim na to. Nije stvar u tome da jedna ide na 2,3 GHz, nego da ne mogu sve 4 (bez clockanja K10statom) raditi trajno opterećene na 2.3 GHz uz korištenje integrirane grafe. Mogu kratkotrajno dok je procesor dugo bio na idleu pa je hladan. Pa nisu u AMD-u odlučili zabiti marketinški autogol pa bez veze napisati base clock od
1.4 GHz kad 2.3 GHz izgleda puno ljepše. Sve kreće od toga da je procesor deklariran nekim svojim maksimalnim TDP-om i sasvim je svejedno rasipa li on tu snagu s 4 jezgre na 1.4 GHz, s jednom na 2.3 GHz i tri na recimo 1.1 GHz ili nekom trećom međukombinacijom.
Koja je to nova arhitektura kad je to prepakirani athlon II x4 s dodanim grafičkim dijelom?
Pustimo pcmark po strani, i3 2330 je jako konkurentan prema A6-3400 u svakom 3dmark CPU testu, cinebenchu i video enkodiranju (od ta tri su mi 3dmark CPU test i testovi s video enkodiranjem bitni i boli me srednja noga za pcmarkove i passmarkove). Kad kažem konkurentan, mislim na negdje malo sporiji, negdje malo brži. Zato sam i rekao da najbolje da se razmijene rezultati, ionako mi se čini da na forumu dosta ljudi ima Z570/Z575.
I na kraju samo jedan osvrt s anandtecha:
Citiraj:
If you want some other options, the 1.4GHz quad-core CPU falls behind Intel’s i3-2310M in areas where the GPU/IGP doesn’t come into play; for that matter, even Intel’s last-gen Arrandale i5-460M (as an example) surpasses the A6-3400M in CPU related benchmarks. Elsewhere, the HD 6520G (and even the A8 series HD 6620G) still comes in behind discrete GPUs like the GeForce GT 525M and Radeon HD 6630M. So if you’d like a laptop that can handle games better and provides better CPU performance, we’re back to Intel offerings.
|
I jedna usporedba:
Link. (430M~2330M)
I na kraju da objasnim, ovo sve nije radi nekog prepišavanja i mjerenja duljine, nego ne volim da se u slučaju kad postoje dva vrlo slična proizvoda jedan diže u nebesa, a drugi gazi. Tako da nemoj ove razmjene mišljenja shvatiti kao neki križarski pohod.