View Single Post
Staro 07.02.2012., 15:46   #256
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
LED za osvjetljenje još uvijek nije upotrebljiv. One "kukuruz" led žarulje-puno ledica koje griju jedna drugu-nisu dugog vijeka.

Osobno u uštedi energije sam učinio slijedeće-imam 10tak rasvjetnih tijela sve štedne žarulje, fasada 5-10cm stiropor, zamjena stare plinske peći kombi bojlerom-ušteda je je i više nego osjetna, minimalno 30%

Slijedeće što bih htio nabaviti je Mitsubishi klima uređaj visoke iskoristivosti, našao sam jedan koji npr u modu grijanja sa 700w uložene struje daje 2000w topline na izlazu i radi do -10 vanjske temperature, uređaj košta 5000kn al i vrijedi

Kad bi njega pogonio sa par solarnih panela, bilo bi odlično, a i koliko gledam cijene tih panela u ovome trenutku nikad nisu bile niže

Ova kogeneracija me "drži" već jedno vrijeme, ali za kućnu upotrebu, benzinski motor do 1000ccm( tiši je od dizela, manje vibracija, daleko jednostavnija konstrukcija i održavanje) koji bi na nekih 3000rpm-a na koliko bi radio konstanto (oko tih okretaja imaju najčešće najveći zakretni moment), imao barem 10kW snage da pokreće generator do te snage-on se napravi od običnog trofaznog elektromotora, a sve navedeno se da jeftino nabaviti, najveći problem je u cijeloj priči da se održavaju stalni okretaji bez obzira na opterećenja-al i to se riješi

Pogon na plin, i imaš struju, grijanje, pa čak i vodenu paru koja nastaje na ispuhu pretvoriš hlađenjem u tehničku vodu, ispušne cijevi izvedeš tak da isto iskoristiš toplinu-i dobio si sklop koji je iskoristiv u visokom postotku

Al opet dok neki imaju kompjutore sa kilowatnim napajanjima s kojim uzalud troše vrijeme na igranje-nema smisla pričati o štednji hihihihihihihihihi

Kad malo razmisliš, da nedajbože dođe do nečega, a eto neki su i u ovim trenucima bez struje, vode, plina radi vremenskih uvjeta rijetko tko ima kakvu alternativu za struju i grijanje, a o tome bi vrijedilo malo razmisliti
lowrider je offline   Reply With Quote