View Single Post
Staro 05.04.2005., 12:16   #22
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Originally posted by Beren
Nije kretenizam jer evolucija procesora ide u tom smjeru. Softver mora slijediti hardver. I zašto bi bio kretenizam ako donosi bolje performanse?
Totalno krivo!

To vrijedi za Kvejk i M$. PS 5 naspram PS CS uopce nije sporiji niti manje funkcionalan. Takavih primjera ima koliko hoces i upravo sam to rekao u jednom od prijasnjih postova. Naravno, ima ih manje na Wintel platformi, ali ih ima. O Unixoidima necu ni pricati.

Citiraj:
Ne znam kakva je situacija sa SMP-om, ali prema prvim testovima stare 32 bitne aplikacije nadograđene na 64 bita stvarno jesu brže nego prije.
Osim u par specificnih slucajeva 64 bitni kod sam po sebi ne donosi nikakve bitnije skokove u performansama. Ali ne unosi ni penale u radu sa 32 bitnim kodom. AMD64 u 64 bitnom modu ne izvrsava 32 bitni kod nista sporije, te niti jedan kvalitento napisan 64 bitni OS ne bi trebao imati znacajna usporenja pri pokretanju 32 bitnih aplikacija.

No opet, postoji problem sto x86 u 64 bitnom modu ima 16 arhitekturalnih registara sto je dvostruko povecanje te bi to trebalo omoguciti procu da "lakse dise" i time malo digne brzinu. OTOH, 64 bitni kod je stresniji prema memorijskom sustavu i to usporava rad. Benificije dodatnih registara su ipak u nekom prosjeku vece od penala 64 bitnog koda te je za ocekivati lagani skok u performansama. Ali skok koji je vise vise u domeni mjerljivog nego zaista vidljivog.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote