Već par godina razmatram opciju "bježi glavom bez obzira što je dalje moguće", a pošto sam par tjedana od dobivanja magistarske titule, postao sam oko toga i odlučniji. Činjenica je da posla nema, neće ga biti, ne cijeni se znanje, a ne namjeravam biti starcima na grbači i čekati bolje sutra. Vidim da i tu na forumu ima nekih koji slično razmišljaju, pa će tema sigurno biti korisna.
Uglavnom, ima li itko kakvih iskustava iz prve, druge ili treće ruke što se tiče Australije i Kanade?
Australija ima Skilled migration program gdje se traže ljudi do 45 godina s visokom stručnom spremom u određenim područjima. Ono što nisam shvatio su sponzorstva. Sponzor može biti neka obitelj dolje, firma ili određena država (state), no kakvi su otprilike uvjeti odrađivanja tog uloga ako netko zna?
Što se države tiče, uglavnom su to ugovori od 2 godine. Cijena troškova vize je otprilike 45 000 kn, no opet ne nalazim na eventualne ostale troškove. Ovdje ne računam medicinski pregled i ispit engleskog koji su nužni.
Osnove možete saznati ovdje:
http://www.immi.gov.au/skilled/
Eto, ako itko zna nešto, nek napiše pokoju.
Forum.hr-u sam dao šansu prije nekih godinu dana i pokušao postaviti pitanje, no to završava neargumentiranim brisanjem postova na svaki pokušaj jer se ne uklapa u chatanje o nebitnim stvarima.