Citiraj:
Autor domis
lutherus, ti imas tendenciju samo doći na bilo koju softversku temu, opaliti nešt u stilu "rađe preporučam *****" (umjesto zvdjezdica stavis proizvoljnu linux distru) i to bez ikakvog jebenog objasnjenja?
meni je ova tematika zanimljiva, znam da ti razumijes cemu debian, al ja ne...zanima me i molim te lijepo, objasni koje su prednosti i nedostaci u usporedbi s prijasnje navedene, a sad ne zelim slusati nest u stilu "sve je to linux, na debianu dobis sve kaj i na ovima uz puno drkanja po terminalu". zašto? e pa zato jer sam gotovan i nema mi smisla dodatno si otezavat posao.
|
Nije istina da je sve linux. Linux je jednostavan i izbor je jednostavan. Imaš samo nekoliko distribucija, Slackware, Debian, Arch, Gentoo, OpenSuse, Fedora, PCLOS i Ubuntu. Ostalo su sve forkovi navedenih distribucija li njihov rebrandirani remastering uz neki dodatni software.
Debian nema puno tandrkanja po terminalu, to mi možeš vjerovati na riječ jer je to bio moj jedino OS skoro 7 godina dok ga nije radi nekih drugih razloga zamjenio Arch ( prije svega friškiji software ). Debian se dijeli na 3 stagea. SID, testing i stable. Ima i četvrti, oldstable ali njega samo NASA koristi, ostali nemaju previše koristi od njega. Ukoliko radiš bilo kaj sa mrežama, bilo kakav server ili nešto slično izbor je još jednostavniji. Slackware ili Debian. Ni jedan ni drugi nemaju tešku instalaciju i poprilično su jednostavni za korištenje, samo Slackware ima paketni menađer 1 generacije što nekima zna biti pain in the ass tako da je DEbian bolji izbor. E sad, da bi neki programi proradili na Debianu ima jednako drkanja po terminalu kao i po onim ostalima uz razliku što se Debian neće srušiti samo tako, pogotovo ne stable, što je vrlo bitno za ovu namjenu jer pretpostavljam da ti nije baš svejedno dal će se srušiti ili ipak neće. Također kompitabilnost sa hardwerom je isto velika prednost Debiana. Ako treba radi i na daski za veš peglati. Urbani je mit vezan uz hardware, ako nešto ne radi na Debianu ili na Gentoo neradi nigdje.
No i da te ispravim, rad u terminalu nije otežavanje posla. Neke stvari, pogotovo u ovakvim slučajevima rješiš puno elegantnije i prije u terminalu nego sa kliktanjem.