Citiraj:
Autor Mane
Gnjepar hvala ti puno na ovakvom odgovoru. Prvo da te pitam ovo šta si rekao, kada se na monowallu ili ClearOSu recimo odredi IP (npr. 192.168.1.100), ukoliko je to i u virtualnoj masini samo, da li bi se na to trebalo bit moguce iz host OSa spojit na GUI, ili ti govoris ukoliko je ClearOS na cisto instalirano na neki komp - pa ce spojeni komp imati pristup GUIju?
|
Trebalo bi se moći spojiti iz host OS-a definitivno. Smisao virtualizacije i je taj da simuliraš dvije (ili više) fizičke mašine. Jedino što u nekim slučajevima to radi dobro a u drugima manje dobro. Ako je instalacija OS-a uredno prošla i ako su ti mrežne postavke ispravne ti se moraš moći spojiti u svim slučajevima.
Citiraj:
Autor Mane
|
Točnije bi bilo reći web GUI jer pristupaš preko http-a a i moglo bi doći do zabune sa pravim GUI-jem (KDE, GNOME, XFCE...). Da, računalo se ponaša kao i "normalni" router samo sa puno više mogućnosti.
Citiraj:
Autor Mane
Router1 bi bio max adsl router, koji je spojen sa Routerom0 (računalo sa monowallom, clearOSom ili cime se odluicim :S ) sa recimo LAN1 karticom na računalu/routeru i to bi bio WAN izlaz.
E sad, ja bih na to računalo trebao spojit recimo barem 1 ili više računala mrežno, i ukoliko je moguće da se možda spoji 1 barem bežično (pretpostavljam da ti OSovi neće nać usb wlan karticu, samo PCI?)
|
U monowall-u se može dodati WLAN kartica (koje su podržane ćeš morati sam istražiti, ali ima i USB i PCI varijanta) koja će glumiti AP. Dakle kao kupovni

WLAN router. To napraviš zadnje, nakon što ti sve ostalo proradi kako treba.
Citiraj:
Autor Mane
E sad mene zanima, da li za svako mrežno računalo mora biti 1 kartica, što mislim da nema smisla, ili se može LAN2 kartica na router računalu spojiti na neki switch , pa ostala računala na njega?
|
Jedna kartica u routeru će ti biti LAN interface, na nju spojiš switch i koliko god želiš računala. Kao što kažeš, ne bi imalo previše smisla da za svako računalo stavljaš zaseban NIC. Ako želiš imati više različitih mreža onda ti treba više od jedne kartice.
Citiraj:
Autor Mane
Da li je nešto ovakvo moguće za test napravit bez nekih riskantnih po neuspjeh problema? Recimo da imam stari komp, sa 1 lan karticom onboard, i jos 1 trknem unutra u pci, i ukoliko je moguce wlan karticu na usb, ako ne - nabavim i to za pci.
Nadam se da sam malo pojasnio ideju tj. plan
|
Ne ćeš imati problema ako paziš što radiš i ako pratiš upute. Znaš onu: "RTFM"!
Po meni ti je najbolje uzeti taj stari komp, zabavnije nego virtualka a i ostaviš ga u pogonu nakon što budeš gotov.
EDIT: Ako ti je završni rad za srednju školu onda ti je najbolje raditi sa monowall-om. Dovoljno jednostavno za napraviti da ne gubiš tjedne uzalud, a izvrstan završni može ispasti ako se potrudiš oko dokumentacije.