View Single Post
Staro 25.01.2012., 15:01   #9
gnjepar
Premium
Moj komp

gnjepar's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Ne vidim smisao stavljanja "router" virualne mašine na komp koji nije 24/7 uključen. Osim u slučaju ako želiš samo malo "isprobavati" kako to sve funkcionira. Za 50 kn možeš nabaviti P II/P III računalo (ovdje na tržnici) koje će biti više nego dovoljno za isprobavanje a nećeš imati problema sa virtualnom mašinom.

Moraš imati minimalno dvije fizičke kartice, ali mislim da ti m0n0wall ne može imati WAN na WLAN kartici, samo kablom. Nakon što m0n0wall-u dodijeliš (prilikom instalacije) IP adresu morao bi se moći spojiti na tu adresu preko http-a i dobiti njegov GUI. Ajde ti fino skiciraj točno što želiš, ovako si je to teško točno predočiti.

Moja preporuka ti je ClearOS (bivši ClarkConnect) koji ima znatno više opcija. M0n0wall je namijenjen da služi kao firewall i sve iznad toga (imaš na njemu DHCP server, VPN, DNS i još poneku sitnicu) zahtjeva dosta *BSD znanja (vjeruj mi, nisam uspio običnu skriptu sa tri naredbe dignuti gore a da radi ).

@ Domis

Debian je odličan, imam ga na file serveru. Ima tutorijala po netu za gotovo sve što ti treba, iznimno je stabilan i još nisam naletio na hardver koji mi nije automatski prepoznao. Trik je u tome što se sve (svaki servis koji želiš dići... ftp, vpn, samba, http server...) mora dodavati ručno jedan po jedan. Također, ima vrhunski apt-get koji ti omogućuje instalaciju svih programa koji će ti ikada trebati u nekoliko sekundi, sve preko konzole.

Debian ti je univerzalan i može poslužiti za koju god želiš namjenu, dok su ovi ostalu uglavnom nekakvi napredni vatrozidi s još ponekom opcijom.

Ja sam bio jako zadovoljan sa ClarkConnectom (sada ClearOS) no nisu mi trebale sve te opcije, a i mašina na kojoj se vrtio bila je preslaba pa sam prešao na m0n0.

EDIT: Vidim da je kolega napisao da je m0n0 radio na P4 1.8 GHz. Meni trenutno radi na 333 MHz celeronu sa 128 SDR-a i nekada na njega zna biti nakačeno 12-15 računala. Svakodnevno je ta brojka 4-6 a nikada nisam imao problema s njime. Reboot-a se samo ako ga slučajno isključim iz struje Što se tiče stabilnosti i hardvera m0n0 je broj jedan, samo što nema opcije proširenja funkcionalnosti.

Zadnje izmijenjeno od: gnjepar. 25.01.2012. u 15:09.
gnjepar je offline   Reply With Quote