Ono što će ti svi prešutjeti za RAID polje s dva diska je da ti treba veći
chunk blok. To je veličina podatkovnog bloka koji se raspodjeljuje po diskovima unutar RAID polja (ukratko, chunk od 64 kb određuje da se 64 kb podataka zapiše na jedan disk, idućih 64 kb na drugi i tako redom koliko već diskova ima u polju). Za 2 diska ti treba veći chunk jer jednostavno dolazi do zagušenja pri zapisivanju na disk, 64 kb je stvarno mala količina za disk koji ima 8/16/32 Mb buffer, uleti samo 64 kb a disk mora napraviti istu stvar kao da je uletilo i 1024 kb podataka. Neću ti ni spominjati da RAID kontroleri na matičnim pločama imaju chunk size maksimalno do 128 kb, veće nisam vidio. A za video-montažu sam čovjeku složio mašinu s IDE diskovima prije par godina i profi RAID kontrolerom uz chunk size 1024 kb i tip se šokirao kad je vidio koliko brzo mašina vrti podatke na i sa diska u RAID-u u odnosu na isti disk van RAID polja. Drugi puta sam slagao RAID s kontrolerom s matične ploče, bio chunk size 64 kb, na dva diska sam dobio USPORENJE u odnosu na iste diskove van RAID-a.
Moja preporuka je da zaboraviš RAID, imaš puno komplikacija ako ti krepa jedan disk, ne dobiješ puno na brzini ako ne složiš s pravim profi kontrolerom i diskovima. Mislim da bi ti bila bolja varijanta jedan SATA klasični veliki disk kao skladište i jedan SSD na kojem bi imao materijale koje taj tren obrađuješ. Naravno, to je samo IMHO...
EDIT: chunk size se još zove i STRIP SIZE, to ćeš naći u BIOS-u RAID kontrolera na matičnim pločama...