Hvala. sada sam malo pametniji.
I sam sam počeo gledati Vanguard prvenstveno zbog prihvatljivih cijena.
Vanguard Espod 233AP mi je prvi zapeo za oko. Cijena OK i max 160 cm - mislim da bi to bilo dovoljno visoko ( visok sam 186).
Čak bi i nešto veća cijena bila prihvatljiva, ako bih se uvjerio da je opravdana.
E onda je 2 die 4 unio "bubu". Suma sumarum od min 1700 je malo previše, ali opet, ako se uvjerim da opravdava cijenu - i nije. Svaki puta kada sam si priuštio nešto "skuplje", tj nisam gledao cijenu - nisam požalio. Lovu prebolim, a kasnije uživam u kvalitetnoj stvari.
Kada god sam prvo gledao cijenu, bio sam sretan kratko vrijeme, a onda žalio što nisam dao još malo više. Ali u nekim razumnim okvirima (za mene).
A i stavio sam si još 2 kriterija koja bi trebalo zadovoljiti. Da se centralna šipka (ili kako ju zovu) može okrenuti "naopako" za recimo macro na podu ili postaviti fotić jako nisko, i da se ta ista može postaviti lijevo-desno tj. da fotić bude "sa strane", tj bočno od okomite osi tripoda. Ne znam kako da to bolje, ovako laički, objasnim. Ovo drugo je manje bitno, ali opcija "naopačke" - svakako.
Mislim da ću krenuti put obilaska dučana da to malo ispipam u živo ...
Preporučili su mi jedan dučan u Španskom, pa bih bio najsretniji da uzmem fotić i Tamrona od pol kile pa da vidim kako to u praksi izgleda ...
Ipak me nekako vuče varijanta da ušparam za Manfrotto, a do onda za silu iskoristim ovog štrkljavca.
Hvala, a slijedeči korak je "pipanje u živo" i testiranje krajnjih granica ljubaznosti prodavača

...