E jos nesto sam primjetio, vecina ljudi u romove pokusava stavit Apps2ext sto je ustvari greska, osim ako nemate class8 karticu, al i onda je greska 
Ext particija je ustvari pojednostavljeno to je datotecni sustav. Kad na linuxu radite particije morate imat Ext particije isto kao sto na windowsima imate ntfs ili fat32. Ideja na androidu na mobitelima sa malo internal memory je da se sve app spremaju na sd karticu, al posto je I/O sd kartice sporiji od internalne memorije osjeti se da mob steka. Onda su se dosjetili napravit ext particiju na sd kartici koji ima bolji I/O al i to je brze jer ext particija je brza, al svejedno nije brzo kao internal memory. Jer to je najbrza memorija i najbolje je da su applikacije na toj internal memory.
I onda kad napravite apps2ext, onda su sve app na ext particiji. I nemozete vise vratit app na internalnu memoriju koja je brza. I sve vam app rade sporije nego da su na internalnoj memoriji.
Jos veca greska je kad prebace Dalvik Cache na ext particiju na kartici jer cache mora bit na najbrzoj mogucoj memoriji to je cijela ideja cache-a da se nesto cachira da bi se informaciji moglo brze pristupit. Ista vam je stvar u browseru kad imate cache i onda kad zatrazite neku web stranicu od servera, browser uzima samo izmjenjene informacije a slike i sve sto je ostalo isto ucitava iz cache-a. Jer je tako brze.
I onda ovi stave dalvik cache na sd karticu i boze me sacuvaj.
Jos jedna losa stvar kod toga je sto se kartica jako trosi jer ima jako puno read/write, previse.
Uglavnom, najbolje je sve app snimat na internalnu memoriju, pa kad nebude mjesta, onda sami prebacite velike app koje ne koristite cesto na sd karticu. Poslije ak vam cesto trebaju lako ih prebacite nazad na internal memory, to je najbolje sto se moze napravit.
I sto se RAM memorije tice isto je greska koristi swap particiju jer je opet to sporije. RAM mora bit brza memorija. Swap particija na linuxu se koristi kad nemate dovoljno ram memorije da ucitate neku app, onda se ona snima na swap particiju koja koristi znaci memoriju diska, koji je daaaleko sporiji od RAM-a. I to je nuzno ako imas 512RAM a pokreces neki program od 1024RAM on mora 512RAM spremit na swap ako ce se pokrenut. Ali radit ce sporije, daleko sporije nego da radi samo iz RAM memorije. Ista stvar je sa Androidom i romovima. Umjesto da koristite ram koji je brzi, spremate te informacije na swap particiju koja je na sd kartici i daleko sporija. I isto tako trosi karticu bespotrebno.
A android je jako agresivan u raspolaganju sa memorijom i ne treba se uopce uplitat. I to sto on ima samo 20ram slobodno ne znaci da je to lose. On sam oslobada ram kad mu treba. Tako najbolje radi kad mu je ram pun.
Al dobro sigurno se nece svi slozit samnom, ovo su samo moja zapazanja 

A pogledajte i CM romove za ostale mobitele, ne vjerujem da iti jedan vise ima app2ext default slozeno.