Citiraj:
Autor zwer
 Rajt.
Prije su cijene ovakve (za 5 page website sa vijestima i kontakt formom npr.)
~500 kn i red bull - susjedov mali (SEO nula, Joomla/WP cms + prvi template do kojeg dodje)
~2000 kn - neiskusni freelancer (nesto SEOa, WP/Joomla, template sa manjim izmjenama...)
~5-7000 kn - iskusni freelancer (dizajn, SEO, WP/Joomla, FB, odrzavanje, sredjivanje hostinga, itd.)
~15k+ - firma koja drzi do sebe (sve sto i iskusni freelancer samo sa tailor made CMSom i brdo sitnica koje zivot znace)
Kakva firma uzima 1500 kn... pa site nemos dic ispod 4 sata da lici na site (i ima sadrzaj), pa od toga uzmes PDV...? Kakvih 1500 kn 
|
Apsolutno točno, problem je što kredibilitet koji imaju veliki igrači (firme) košta puno novaca i vremena, ali kad ga stekneš onda možeš dizat svoju cijenu.
Svi mi koji se bavimo s webom smo radili stranice za "kikiriki", ja više ne radim za kikiriki ali nije ni da "cepam", pošteno radim i naplatim, cilj mi je napravit manju bazu stranica koje će svojom kvalitetom same sebe reklamirat (dakle tu prvenstveno mislim na dizajn i SEO) na način da kad me netko pita kolko cepam za ovak nekaj da mogu reć 5-7k bez da se moram opravdavat za išta.
Ako ću bit realan mogu reć da samo kvalitetan custom dizajn i prjelom (CSS/HTML) košta barem 1500kn, plus još toliko inplementacija Wordpresa/Đomle i sl.
Većina ljudi (laika) vide samo vizalni dio (dizajn), to je tako i to prodaje "Priču", ako se napravi barem elementarni SEO (Adwords keyword analiza) i dobiveni keywordsi pobacaju u svoje grupe (Title, descr, H1, URL...) i na to se nakelji neki text, ufff, to traje bar 3 dana posla a "klijent" to ne vidi (za razliku od gugla, ironično) i misli da ga "muzeš". A taj dio posla (osnovni SEO) nebi rođenom bratu radio za manje od 2 soma kuna.
Tu dodaj sitnice kod finalizacije sitea (linkovi, tagovi, altovi, optimizacija slika...) i ja ne vidim da ako želim odradit kvalitetan posao kako mogu manje od 4,5-5k naplatit i bit u plusu....
PS
Velika prednost "freelancera" je ta što giganti (recimo logit ili virtus) troše desetke tisuća (i više) kuna mjesečno samo na reklamu, to netko mora platit, kad dobiješ papir od njih sa svim stavkama posla i radnim satima onda oni početnih 5k dođe bliže 15k, plus još te zajebu pa im rentu moraš plačat i sl.