Imam laptop Asus K72JR koji ima HDMI izlaz. Uzeo sam ga prije godinu dana upravo kako bi mi mogao u budućnosti služiti kao HTPC. trenutno mi koristi kao htpc spojen na 800x600 projektor no kasnije bih ga spojio na oveću plazmicu
Sad mi je problem kako ga spojiti na 5.1 zvučni sustav na način da zvuk bude pristojan i razumljiv (bas mi je najmanje bitan). kako se ne kužim baš pretjerano u zvučne komponente, mislio sam da je to pis-o-kejk no na kraju ispada praktički nemoguća misija. prostor za ozvučenje je dimenzija 3x4m. evo pitanja (a vi me ispravite i dajte svoje prijedloge):
1. kolko sam skužio, Relatek HD audio koji je u laptopu, podržava pravi 5.1 zvuk?
2. htio sam laptop spojiti na 5.1 pc zvučnike poput Geniusa 5000. Problem je što dotični nema hdmi ulaz već isključivo činčeve (ja na laptopu imam samo 3.5 i hdmi). dakle nema tu sreće od pravog 5.1 zvuka + da ih i mogu spojiti, čitam da PC zvučnici nisu dovoljno snažni za toliki prostor već za max 2x2m?
3. htio sam spojiti komp na neko kućno kino do 2000kn no ispada da niti jedno kućno kino pogotovo ne u tom rangu nema ulazni hdmi već isključivo izlazni + do tog cjenovnog ranga ispada da su PC zvučnici ko spomenuti Genius daju bolji zvuk?
4. najviše me privlači ideja receivera no to mi je nekako jako komplicirano i jako skupo. Komplicirano jer da bih dobio HD sliku moram spojiti laptop u receiver iz kojeg se onda spaja na TV? Ako da, zašto receiver ima deklariranu maksimalnu sliku koju izbacuje van? mislim što ju ne proslijeđuje samo u TV? Štoviše ako ima deklariranu izlaznu rezu 720p, što to znači da moj npr. 1080p video na kompu koji ulazi u receiver će biti smanjen na 720p a onda opet rastegnut na HDTV-u?
Također što se tiče cijene, ispada da bih morao platiti min 500kn po zvučniku da bih "opravdao" kupovinu čak i najslabijih pojačala (tipa Yamaha od 1600kn), dakle da mi pojačalo nebi bilo overkill za zvučnike koje spajam na njega (jer sam vidio da ima vulgaris zvučnika bez suba za cca 700kn za svih 5 komada)
BTW, što se tiče mog ukusa o zvuku: nisam picajzla no definitivno primjećujem razliku između jeftinih i skupljih zvučnika. To pogotovo vidim kada slušam na kompu preko slušalica Technics RP F800 i recimo vulgaris Altec leasing zvučnika. Također sam vidio ogromnu razliku na starom kompu sa onboard C-media 9739 čipom naspram Sound blaster live 5.1 zvučne. to je bila razlika nebo i zemlja na istim vulgaris pc zvučnicima a pogotovo na ovim Tehnics slušalicama
Vaše mišljenje i savijeti i informacije jerbo sam njub glede tog dijela tehnologije