View Single Post
Staro 21.01.2012., 00:02   #56
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor hardflat Pregled postova
Potisujem ovo!
Osobno ne vidim nikakav progres ulaskom u (NE) EU. Cijene će rasti sada odmah zbog +2% PDV-a, samo što to neće biti dva posto nego onoliko koliko trgovci dignu marže.
A ako uđemo u (NE) EU onda smo ježa u leđa, cijene idu gore plaće ostaju iste osim političarima.
Ne mogu cijene ici gore jer smo s cijenama vec previsoko. Govorim o cijenama nakon ulaska u EU.
U odredjenim drzavama su cijene poskupile jer su bile jeftine. Nek su i 5% poskupile,to je nista u odnosu na nase cijene. Mi se moramo prilagoditi cijenama,a posto su cijene vani nize,morat ce se i ovdje spustiti. Treba gledati u kunama a ne u postocima. Osnovne zivotne namirnice,hardver, potrosacka elektronika, odjeca i obuca i slicne stvari ce sigurno ici nize zbog blizine EU zemalja u kojim su te stvari jeftinije, ali ja mislim da ce i automobili ici nize zbog konkurencije u okolnim zemljama.
Sto se PDV-a tice,koliko sam ja shvatio jednog poreznog djelatnika, fizicke osobe nece vise dobivati PDV iz maticne zemlje natrag,jer ce se ukinuti POSLOVNE granice bez obzira na pregledavanju putovnica na Schengenu,ali zato ce firme prilikom "uvoza" prijaviti robu za uvoz ,vjerojatno malo drukcije nego danas radi spedicija i deklaracija,te odbiti strani PDV i dodati nas. Atestiranja vise nece biti,jer clanice medjusobno ne atestiraju uredjaje, sto je EU VALID,valjat ce i kod nas.
Sve je to jos uvijek neprecizno,ali sve u svemu,mislim da cemo se malo morati prilagodjavati,ali na kraju ce za nas biti bolje nego sada.
spawn je offline   Reply With Quote