View Single Post
Staro 19.01.2012., 01:00   #21
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Sad mi je sve savršeno jasno.

U biti ako ču biti iskren i nije.
Ono što mi nije jasno je ...kako netko tko je na drugom projektoru i koristi taj sistem gledanja več 6 godina može imati taj kerefeka smještaj i doživljavat osnovne stvari kao nejasne komplikacije.

Projektorska slika se može koristiti svugdje ...čak i uz ambijentalnu rasvjetu i u sobama nestandardnih dimenzija ALI projektori sami po sebi nisu plug 'n play uređaji te traže da se stane na trenutak i malo promisli.
DLP projektori su namjenjeni za smještaj na niski stolič ili strop. Za 'back shelf' smještaj nisu zbog ofseta. ( Može to šljakat i s back shelfom ali polica mora bit visoko a projektor smontiran naopako na istoj što praktički dolazi na istu stvar kao što je stropni mount.
Da se vratim na ofset. DLP projektori večinom ne bacaju sliku centralno več je ta slika podignuta poviše projektorske leče zbog ofseta iste što je fiksno i izraženo u postotku. A s obzirom kako se dobija projektorska slika ta fiksna vrijednost je drugačija za svaku udaljenost od platna / diagonalu. Uglavnom , govorimo o prostoru od centra leče do dna ( ili vrha slike kad je stvar na stropu ) slike. Kad je centar leče u ravnini s dnom/ vrhom slike onda se govori o 0 ofseta što odgovara večim diagonalama i niskim stropovima. Suprotna situacija tj visoki strop (ili iznimno niski smještaj projektora) traži PJ s večom vrijednosti ofseta.

Iz okačene fotografije nisam mogao izuči nikakvi zaključak osim da imaš nepravilno smješten projektor kad pogledam to preljevanje desno. A kako ne vidim ostatak sobe te nema nikakvih mjera ( osim udaljenosti projektora od 'platna' ) iz čega bi izvukao izgled izgled potkrovlja , mogu jedino krenuti obrnuto.

Slika mora biti od zida do zida (260cm) tj. tj želiš sliku diagonale 298cm/117".
Ta diagonala u 16:9 formatu ima visinu od 146cm. Kad se tome zbroji cca 60cm od poda do dna slike dobije se iznos od 206cm.
Ne moraš iči na LCD modele ako preferiraš dlp to trebaš vodit računa o sljedečem:

Za tu diagonalu , uz max zoom (što je preporučeno zbog iskoristivosti svjelosnih mogučnosti) svaki od spomenutih projektora traži drugačiji smještaj.

*BenQ w1060 treba bit udaljen 4,13m te bit 22cm poviše vrha slike ( na 228cm )
*Mitshubishi HC4000 treba bit udaljen najmanje 3,59m te 49cm poviše vrha slike ( na 255cm )

Ukoliko obe od spomenutih točki smještaja ulaze u kosinu potkrovlja onda očito ništa od toga i nemaš izbora nego LCD s lens šiftom
Ako ne ulazi te je taman na na kosini / usred kosine - kupiš drugačiji mount koji je namjenjen za potrkovlje / smještaj na kose zidove ...a ako imaš malo volje , alata i snalažljivosti , može se to riješiti i s običnim jeftinijim mountom.

Inače , TW3200 bi trebao biti na 3,48m ali ako zanemariš zum , mogao bi ga praktički usaditi gdje ti sad stoji InFocus X9. Plag 'n Play
Ako želiš 3D / TW6000 , on bi trebao biti minimalno na 3,43m udaljenosti no bez obzira na udaljenost - na visini gdje je vrh slike ( 206cm ).
U biti po onom što sam vidio , čini mi se da ima nekakav negativni ofset ali to je toliko sitno da je praktički zanemarivo.

Zadnje , ne znam što si gdje čitao o HD33 ali imam dojam da ti nedostaje malo perspektive / drugačije rečeno ,s obzirom na trenutni projektor te smještaj istog ne vjeruijem niti malo da bi bio razočaran s HD33 ako bi se bio u mogučnosti ispružiti i najvažnije - ako bi ti odgovarao "zahtjevnost" smještaja ( ne toliko različit od w1060)

i .....
što če na kraju bit?