View Single Post
Staro 17.01.2012., 00:42   #19
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Hm.....

Sad su tu druge 'mjere' ali meni opet nije jasno kako je to moguče

Sudeči po kalkulatoru kojeg vjerovatno svi koriste , s tim projektorom na 4,9m udaljenosti dobiješ dijagonalu od 362cm/142"s največim zumom ili 330cm/130" s najmanjim.
Keystone može pojesti nešto dijagonale ali s obzirom da ti na spomenutoj udaljenosti i največem zumu imaš 310cm/122" tu ispada da je keystone pojeo nekih pola metra / 20" što mi se čini nemogučim ili preopakim za ne primjetiti kako kažeš.

Prvo sam pomislio da nešto nije u redu s 'kalkulatorom' pa sam pogledao manual ali stvari se slažu pa....

Inače , pošto si rekao da koristiš keystone jer projektor okomit na "ekran" rezultira previsokom slikom , a u kalkulatoru te manualu na strani 19 uz prikaz dijagonale vs. udaljenosti nema podataka o ofsetu , prva pomisao mi je bila da stvar ima 0 ofseta. Ali kako crtež govori drugačije pogledao sam specifikacije i primjetio da se za ofset navode 119%.

Diagonala koju si spomenuo da imaš tj. 310cm/122" u 16:9 formatu ima visinu od 152cm/60" i ofset na tu diagonalu iznosi nekih 29cm/11.4".
Zbroj obe vrijednosti iznosi nekih 181cm i kad se uzme u obzir prosječna visina HR doma od 255cm to me dovodi do pitanja o smještaju samog projektora....
Prosječni obični nosač za projektor je 'visine' 10cm i kad to oduzmeš od spomenute visine prosječnog HR doma.... uz 4cm do centra leče te ofset od 29cm i 152cm visine slike na spomenutoj dijagonali ...ispada da bi ti dno slike trebao bit cca 60cm od poda bez imalo keystona.
Nikako ne mogu shvatiti kako ti pravilan okomiti smještaj projektora može rezultirati previsokom slikom. Nebi da je ukopan u stropu

Usput , platna se rijetko nađu s dijagonalom koja ti sjeda savršeno no kako to u večini slučajeva znači maksimalnu iskoristivost graničnog faktora (udaljenosti projektora , zuma ili samoga zida) ,nebi te ubilo zaokružiti to na prvu manju dostupnu dimenziju platna. Nebi da mora biti od zida - do zida.
Znam da je s projektorom lako pretjerati jer možeš razvuči no s prevelikom slikom u odnosu na mjesto sjedenja sam doživljaj gledanja filma pati. ...ja ga preferiram sitno poviše THX preporučene diagonale a sve poviše toga mi je čista ludost.
btw , filmovi su 16:9 ,1.85:1 ili 2.39:1 a kako su svi movie projektori u biti 16:9 formata ,izbor ekrana je jasan.

Što se tiče LCD sistema ... Da oni u biti dolaze s lens šiftom koji može dosta olakšati smještaj ali dok prijašnji model Epsona te kategorije ( TW3600) ima Lens šift , sadašnji ga nema. Zbog kresanja troškova ( a ugradili su blentave zvučnike !! ) uveli su nekakav auto keystone sistem. Nagneš projektor koliko želiš i onda stvar automatski namjesti sliku. Kako je uvjek najbolje ne koristiti keystone , to ovdje traži projektor u livelu tj. da je okomit na projiciranu površinu a kako isti dolazi s 0 ofseta onda ne vidim načina kako bi to funkcioniralo u tvom prostoru osim ako ne uložiš u drugi mount poput ovog.
Šta se 3Da tiče , ako ti je baš do toga onda bi ja gledao Optomu HD33 ( i opčenito DLP modele zbog ghostinga) no to debelo prelazi cifru...
Dok amerikanci s njihovom verzijom 3010 dobijaju 2 para cvika za 3 D ova verzija dolazi s jednima što ti znači još 700kn troška za slučaj da nisi samac.
Inače , ako se odlučiš za taj model želim ti sreču da te ne dopadne neki s defektnim auto irisom.
Stariji model je malo tiši no opet . LCD projektori su generalno tiši od DLP modela tako da decibel tamo vamo ne čini neku ogromnu razliku kao LCD vs DLP.