Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 10.01.2012., 12:12   #5976
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Botlorn Pregled postova
Hvala vam, tako sam nesto i mislio.
Problem s HIFI vodama koje malo istrazujem je sto mi se cine silno subjetkivne. Nekoliko vas, od kojih svi zvucite kao da ipak ponesto znate, ima razlicita iskustva i postavke.
Nekom je kabel jako vazan, netko vise naglasava smjestaj zvucnika, a netko sam izvor zvuka.
Pretpostavljam da je, kao i inace, istina negdje na pola, odnosno u svemu tome pomalo.
Ja za sebe mogu rec da imam vjerojatno losu ravnotezu u komponentama.
Harman/kardon HK670 pojacalo s Monitor Audio B2 zvucnicima (spojeni zvucnickim kabelima JAMO od nekih 15ak kuna metar, srebrnim, relativno debelim) - bez banana i slicnih stvari.
I onda 10m Bandridge kabela (to sam iskoristio u onom gore primjeru), spojen na Creative xi-fi extreme music zvucnu.
S obzirom da mi je, kad je taj sistem bio u probnoj funkciji, raspored komponenata bio najveci problem, odlucio sam sacekati prvo sa kupovinom stalaka za zvucnike.
Evo npr., slike tog sistema:
http://www.pohrani.com/f/2e/10W/1VAeYoql/dscn0193.jpg
http://www.pohrani.com/f/5/121/2bxsWUrB/dscn0194-2.jpg

Mozete prigovarati, ali ponavljam, morao sam probati kako zvuci pojacalo pa sam samo stavio knjige ispod zvucnika da ih dignem u razinu usiju
Iako znam da je ovo vjerojatno ubojstvo bilo za zvucnike, meni je vec i tad zvucalo sve to dosta dobro, ali nemam ja audiofilsko uho, odnosno, nisam se naslusao pojacala i zvucnika puno u zivotu.
Pa sam odlucio pitati sto je po vama najvaznije da entry range sistem ima. Po skupljenim iskustvima, nekako sam si poslagao:
1. pozicija zvucnika i stalaze
2. Pojacalo i sami zvucnici
3. Izvor zvuka (sto bolja zvucna ili DAC jednog daleko)
4. Kabeli

Nakon sto nabavim stalke, pretpostavljam da krecem u potragu za kabelima, cim iskopan syssov stripic o klotz samogradnji
Dovoljno mi je 2m kabela, ovih 10 metara mi je iz proslog sustava gdje su mi komponente bile udaljene.
Hvala na citanju i odgovaranju, necu vise spamati

Ma sve ok, samo pitaj.

nisi poslao fotke ostatka prostorije, ali ako mjuzu slušaš sa radne stolice, najbolje rješenje bi bilo da zvučnike našarafiš na zid, i zakreneš toliko da ti se zamišljene linije visokotonaca ukrštaju pred glavom, u poziciji za slušanje

ovdje imaš jedan zgodan manual firme Audio physic:

http://www.audiophysic.de/aufstellung/index_e.html

Ovi spikeri imaju prednji bas refleks, pa im blizina zida neće biti velika smetnja.
Doduše, morao bi malo pomaknuti sve od vrata, čini mi se.

Ako imaš trosjed ili krevet iza stolice (ne vidi se, kažem) sa kojeg slušaš, onda možeš i sa stalcima, to je još bolje jer ćeš ih moći odmaknuti od zida ako treba.

Inače, hifi jest subjektivan, ali se temelji na objektivnim činjenicama. Odnosno, psihoakustika se koristi zakonima elektroakustike (fuf!)

Nema načina da se objasni zašto se nekom sviđa ili više pašu visoki i brzi tonovi Dizzya, a nekome prtljanje (doduše- melodično) po srednjim tonovima Chet Bakera.
Još teže je objasniti poklonike death-metala (NHF, poklonici )

Ali da za stereo sliku nije dovoljan jedan zvučnik (jer imamo dva uha), ili da ako uz zvučnik svira i polica na koju je postavljen onda nema visoke vjernosti - za to postoje konkretni pokazatelji.

i još: poboljšaj izvor zvuka, i ne puštaj mp3. možda se razlika između nekomprimiranog i komprimiranog izvora zvuka ne čuje u Ipod slušalicama, ali na ovim komponentama koje imaš ćeš ju sigurno čuti....i nećeš htjeti nazad.

Cheers!

EDIT: Sad sam vidio da imaš posebnu zvučnu karticu. Nemam nikakvih iskustva o njoj niti o tim komponentama općenito, pa se možda radi i dobrom rješenju - ako puštaš wav i flac. Nadam se da će ostali pomoći u tome. Ali ako imaš nešto novaca, ovi audiofilski usb dacovi bi sigurno ponešto dodali u priču. A i ako nemaš, probaj uložiti 500 tinjak kuna u second hand CD, i pustiti neki originalni CD. Makar samo za probu. Odnedavno puštam FLACove preko PS3, i mogu reć da iako je potencijal tu (i preko mogućnosti red booka), mora još puno žganaca pojest u odnosu na dobar player.....

Zadnje izmijenjeno od: jean luc. 10.01.2012. u 12:21.
jean luc je offline   Reply With Quote