Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 10.01.2012., 10:49   #5972
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Igorr Pregled postova

Htio bi jos samo relativno posteno i jednostavno rijesiti i te kablove pa sam ja miran ohoho vremena.

Evo jednog možda ipak očitog rješenja - postoji li način da sve smjestiš tako da ti ne treba 10 metara IC kabla?

Vrlo često (i općenito u životu) je najisplativije ići na opciju koja rješava problem, a ne na onu koja ga "popravlja" u većoj ili manjoj mjeri.
Uvijek bi, ovisno o tome kakve su namjere sa hifijem, trebalo učiniti ono što omogućuje ispunjenje namjere.

Ako je namjera "koncentrirano" slušanje glazbe, onda bi stvari trebalo postaviti ovako (po važnosti):

1) smještaj zvučnika u prostoru. pri tome nije presudna kvaliteta zvučnika, nego iskorištavanje njihovih mogućnosti, ovisno o sobi u kojoj se sluša. Ako su mali zvučnici u velikoj sobi, može se pozicija za slušanje postaviti u tzv"near field". Ako su veliki zvučnici u maloj sobi, najbolje ih je mjenjati...

2) značaj izvora zvuka, iliti "garbage in, garbage out". u prijevodu, sustav nikad neće moći nadići mogućnosti izvora zvuka, što god se nalazilo iza njega. moći će ga samo iskoristiti u potpunosti, ili to neće uspjeti. u tom smislu podržavam prijedlog o upgradeu zvučne kartice.

3) žice, jeftine ili skupe, morale bi biti što kraće. vjerojatno to manje vrijedi za digitalni signal nego za analogni, ali ništa ne mijenja na stvari.

.......pod 4) bi dodao - posebna soba za slušanje. u idealnom svijetu to bi trebalo biti pod 1), ali obzirom da ne živimo u idealnom svijetu....nek bude samo naznaka potencijalne i ultimativne ambicije (i ja ju imam)

Opet podsjećam - najosnovnija je svrha ili namjera. moj glavni sustav je otprilike usklađen sa tim postavkama. zvučnici su možda malo preveliki za sobu (AE Cortez), ali nijedan zvučnik koji bi bio malo manji, a koji si mogu priuštiti ne bi bio napredak.

S druge strane, u spavaćoj sobi imam mali vintage sustav, koji je smješten na garderobnom ormaru, uključujući i zvučnike (polegnuti, na tvrdoj spužvi). nema tu prostorne dimenzije zvuka, jasno, ali ima lijepog zvuka s radija (povremeno koji CD) dok se ujutro spremamo na posao, kad žena pegla ili u rijetkim trenutcima kad tamo čitam (i - ima stereo slike)...
svrha zadovoljena.

Zadnje izmijenjeno od: jean luc. 10.01.2012. u 10:55.
jean luc je offline   Reply With Quote