Moram se, ovaj put, složiti sa Bubbom i Iggyem. Mi smo relativno mala firma, nešto preko 600 zaposlenika. Imamo dvjestotinjak računala i petnaestak servera. Imali bi i manje servera, ali zbog ugovora sa određenim firmama na određenim serverima se smiju vrtit samo određene stvari (SAP na primjer mora imat sam svoj server). Nema potrebe da idem u detalje jer to nije bitno za ovu temu. Bitno je da gotovo ništa ne popravljaju sami. Em je skupo, em ne smijemo (opet SAP), a neke kvarove ni ne znamo riješit. Svega sam se nagledao i zaključak je: najisplativije je zvati ovlašteni servis i pustit ih da rade. Ne pada mi napamet dirati UPS koji košta preko 100k kuna ili prčkat po serveru kad nešto rikne. Zna se procedura koga, gdje i kada zvati za neki kvar, a skuplje stvarčice ionako kažu šta im je bilo

.
Nije mi namjera nikoga uvrijediti, ali ja nemam vremena zezati se sa popravljanjem. Ovlašteni servis je ugovorom obavezan izaći na teren u roku 4 sata i riješiti problem u roku 24 sata. Naravno, dok oni rješavaju problem, kod nas ostave zamjenski server i pad sistema ne traje dugo. Ako nam padne SAP, exchange ili file server, cijela firma stoji a to je jako skupo. Radi se o enormnim gubicima i mislim da će ovlašteni servisi ostat još dugo na životu. Oni ionako prodaju uslugu i znanje a hardware je tu nebitan u cijeloj priči.
Samo jedan primjer: cijena licence za korištenje SAP-a, za samo jednog korisnika, košta više nego server na kojem se vrti baza. Tako da nam je zamjena najjeftinije rješenje, a o popravku nemamo niti vremena razmišljati. Da ne spominjem Autodeskove ili Siemensove licence. DIY jednostavno nije ni u mašti način rješavanja problema.