"desni klik na disk -> properties -> tools -> defragmentation nemas ponudjeno? ako ne, probaj nekim od programa za defragmentaciju ." - ne nudi mi taj hdd od 3tb samo c i d particiju od hdd-a na laptopu (pretpostavljam zbog malo free space-a trenutno na hdd-u, 10,0gb). Koji je najbolji free defragmenter ?
"a sto se tice allocation unit-a, ja uvijek ostavim default. (zadnje sto sam formatirao je wd vanjski hard i uredno radi nakrcan skoro pa do kraja)" - mislim da sam i ja ostavio default ali nisam 100% siguran (uvijek ostavim default).
"Jesi li kod inicijalizacije stavio MBR ili GPT?" - ja mislim da sam gpt ali opet nisam 100% siguran jel znam da mi je bilo cudno da mi to nikad windowsi nisu nudili prije kad inicijaliziram novi disk (inicijalizirao sam ih jako puno ali svi hdd's su bili do 2tb i nikad s nijednim nisam imao problema), u exploreru uredno prikazuje 2,72tb nemam one fore sa particijom od 746gb...
Po meni najbolje da ponovno formatiram disk i stavim (NTFS,Default Alocation unit size i ne chekiram Quick Format neg da odradi dugacki), prije nego idem na format probat cu sa defragmetnacijom diska.