05.01.2012., 16:50
|
|
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
Autor igorba
Imao sam i ja dva slučaja s plamenom, ali nisam ih spajao u svoju konfu. Jedan je bio u kanti koju je vlasnik donio s dijagnozom "ne daje znakove života". Naravno, napajanje bilo otišlo. Promijenim napajanje i spojim, a ono disk plane. Hitno iščupao iz struje, samo je disk otišao. Drugi je disk već ranije otišao i spojim ga na USB preko adaptera, a čim sam mu uštekao napajanje zaiskrio i zadimio. U oba slučaja sve ostalo samo na disku, a s jednog sam i spasio podatke zamjenom elektronike (stari Maxtor IDE 80GB). Drugome je riknuo i preamp pa zamjena elektronike nije pomogla.
Kod ovog Seagate-a, potrebno je promijeniti PCB s tim da se na njega preseli ROM čip s originalnog PCB-a jer on sadrži podatke karakteristične samo za taj disk. Naravno, ako je otišao preamp ili neke diode, opet neće raditi a može i spržiti novi PCB.
Par linkova...
Link 1, Link 2;
|
Kod konkretno ovog diska, zaiskrilo i vatra je šiknula kod konektora. kako sam ga nabrzinu iščupao, tako sam ga i potrgao na jednom kraju. Onda sam odšerafio elektroniku i malo zavirio pod onu izolacijsku spužvicu. koliko sam skužio nije ništa ugljenasto niti reš pečeno osim neke zavojnice. dakle, možda bi i imalo šanse da se to napravi, što si rekao.
|
|
|