dakle, situacija je sljedeca. od jucer navecer gubim zivce i vrijeme, nisam dosao nikuda, stojim na mjestu.
prvo, laptop nema optike, laptop nema flopija, laptop ima samo interni hard disk i jedan USB (najvjerovatnije 1.0, i LPT i jos valjda za dock, uglavnom ne takve konekcije koje mogu komunicirati s danasnjim uredajima). kod post screena nudi samo F2, da se ude u BIOS. mjenjanje postavki je onemoguceno jer je laptop kupljen u Engleskoj gdje su ga susjedu radili neki arapi, i jesu oni stavili tu sifru ili netko drugi - to ne znam. znam samo da postavke ne mogu mjenjati niti jednu, prvi device kod bootanja je floppy drive (da, kojeg nema), drugi je internal hard, treci je CD/DVD device (da, kojeg takoder nema). nista mi ne dopusta mjenjati, niti sat niti datum, nista osim passworda na config password, koju trazi i koju ja ne znam.
ono sto sam ja pokusao: ukucavati random sifre, nista nije upalilo (srecnom, niti se nista zakljucalo).
rastavio lap, izvadio bateriju, napravio clear cmosa, ali ne i te sifre (vrijeme i datum vraceni na 0:00:00, na 1.1.2000-e).
spojiti vanjski DVD u ladici preko USB, nikakvog bootanja nema s njega.
napravio USB bootabilni XP, nece.
izvadio hard, prebacio ga u drugi lap gdje sam skrkao cijeli OS (delete svega, jer svejedno nema nista na samom hardu), ubacio nazad u ovog della, pustio da boota pa mozda prede na vanjski DVD, naknadno probano sa stickom - nula bodova, samo kaze da nema s cega bootati, F1 to retry; F2 to setup.
i dalje vise stvarno nemam ideja. staro sranje koje je susjedu za legero surfanje, nista posebno to kino niti ne moze, ali sljaka i moram ga nekako pokusati instalirati svjez XP (stari je stvarno bio na isteku trajanja, genius itd....). jedino sto meni jos pada, osim daljnjeg pogadanja sifre konfiguriranja, je da instaliram XP na drugom lapu/kompu, pa stavim ovdje. no, hoce li izbacivati blue screen? mislim, da li trebam sto drugo napraviti osim toga? koji je tocni postupak?
googlao sam stvarno od jucer navecer i danas do prije sat vremena, vise me boli glava od "rjesenja" koje ljudi pisu od bog zna koje godine sam nasao rezultata, ima ovdje pametnijih? stvarno cu pokusati svasta, duga ce biti i veceras noc, samo da nekako nabijem XP, kasnije ce sve ici vec nekako.........
zahvaljujem svakome tko pokaze nekakve trunke pomoci, bilo kakva, samo predlozite nesto............ lud.
a da, zvanje dellovog suporta mi nikako ne pada na pamet, ja znam odtud ovaj lap ili susjed, on ga uzeo za neke sitne pare prije pojma nemam koliko godina.......... uglavnom, bez zvanja della.