View Single Post
Staro 31.12.2011., 19:28   #678
Sn4k3
Premium
Moj komp

Sn4k3's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Evo koliko sam ja uspija skuziti kako koji governor funkcionira:

-Performance
Drzi cpu staticki na najvisoj odredjenoj frekvenciji.

-Powersave
Drzi cpu staticki na najnizoj odredjenoj frekvenciji.

-Userspace
Dozvoljava useru ili bilo kojem programu pokrenutom unutar user-spacea sa zahtjevom za root privilegije da podesi specificnu frekvenciju za cpu...

-Ondemand (defaultna vrijednost)
Ovisno o "opterecenju" ili o zahtjevima sistema tj. aplikacije, dinamicki mijenja frekvenciju cpu-a unutar zadanih parametara.

-Conservative
Slicno kao i Ondemand governor, takodjer dinamicki mijenja frekvenciju cpu-a ovisno o zahtjevu sistema, samo se razlikuje u tome
sto te promjene ne radi tako naglo nego polagano (u malim koracima)... "freq_step" koji oznacava skok ili korak u frekvenciji je po defaultu 5%,
moze biti min 0% i max 100%. 0% bi znacilo da cpu nece dizati frekv. dalje od trenutne, dok 100% oznacava karakteristike Ondemand governora.
Upravo zbog tih koraka i "lagane" izmjene frekvencije, ovaj governor moze biti manje osjetljiv na stabilnost cpua a time i na radni napon...

-Smartass (smartass v2)
Ovaj governor je baziran na Interactive governoru (sama rijec govori o cemu se radi) koji bi u teoriji triba najbolje raditi (dobar odziv, dobre performanse, dobra usteda baterije.)
Vise o ovom mozete naci na xda...

Svi governori osim Userspace-a ce postaviti cpu da radi unutar zadanih granica min i max frekvencije...