View Single Post
Staro 27.12.2011., 19:00   #890
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Evo još malo informacija o Lenovu Z575

Daklem, procesor se pomoću Turbo Core tehnologije sam overclocka na 2.3 ghz, ovisi kakvo je opterećenje istog.

Zapravo, TubroCore ne overclockira sve 4 jezgre nego samo jednu dok ostale rade na svom nativnom maksimumu od 1.4 GHz što zapravo znači da će mali dobitak performansi biti prilikom pokretanja aplikacija dok procesor kao procesor ne bude konstantno radio na 2.3. Ukratko, 2.3 je više marketinški trik nego veliko ubrzanje proca.

Bez obzira na to ovaj mališa je vrlo, ali vrlo dobar procesor za undervoltanje i overclockiranje. Koristeći K10Stat uspio sam napraviti 2 profila - Overclock i Undervolt.

Ovo su defaultne postavke voltaža i frekvencija:

Undervolt je fenomenalan, smanjio sam voltaže dosta dok je overclock (zajedno sa undervoltingom) također jedna od velikih prednosti a6-3400m procesora. Uspio sam dignuti sa 1400 na 2000MHz sa undervoltingom tako da sam zapravo dobio manje zagrijavanja i manju potrošnju energije uz povećane performanse!

Na kraju profil "Undervolt" ne nosi ništa veće performanse koliko sam pokušao smanjiti voltažu. Rezultat je impresivan:

AMD očito nije "izbrusio" procesor dovoljno dobro pa se korisnici moraju sami snalaziti kako znaju i umiju.

Što se tiče grijanja - ne znam kako je na ostalim laptopima no ovaj je hladan. Jedino zagrijavanje koje sam osjetio dok sam vrtio Prime95 bilo je kod odvoda topline, tipkovnica, palmrest i donja strana laptopa su hladne.

Što se tiče baterije ugodno sam iznenađen - pokrenuo sam Battery Mark da vrti na FullCPU load-u i dobio sam relativno OK rezultate. FullCPU load sa svjetlinom ekrana na pola - cirka sat i pol. Nije loše, u normalnim okolnostima autonomija je oko 3-4 sata, dok je igranje u pitanju onda je manje.

Sa undervoltingom (ali istom frekvencijom) sa istim postavkama na power planu "Balanced" baterija je izdržala 2 sata. Veliko poboljšanje

Gibam dalje, kasnije tokom dana ću nadodati slike i još nešto teksta no uglavnom - vrlo sam zadovoljan laptopom i imate moje preporuke

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Zadnje izmijenjeno od: Mario92. 28.12.2011. u 14:32.
Mario92 je offline   Reply With Quote