a ima "fore", tj ako osoba nije kaznjavana unazad godinu dana, ima mogucnost pisati prigovor da joj se novcana kazna prebaci u mjeru upozorenja - opomenu.
to sam i sam napravio kad sam se laganini zaletio u zensku, napravio sebi stete na prednjem kraju, zenskoj doslovce jedno malo udubljenje na petim vratima. nije trebalo nikako zvati muriju, no ona ipak zvala, i dobio kaznu 500 kuna zbog premalog razmaka izmedu vozila u kretanju.
napisao prigovor, da sam kriv i da mi je zao, da ne radim, da nisam kaznjavan unazad 5-6 godina itd itd, da pazim kako vozim i da mi je zao i da ubuduce cu itekako vise paziti, odnesao dva primjerka u prometnu policijsku u sisku, doslo rjesenje prosli tjedan s suda kako mi se kazna prebacila u mjeru upozorenja.
tako da se moze prebaciti, jer je covjek kriv kao i ja sto sam bio kriv, sto sam i napisao u prigovoru da nikako ne bjezim od krivice. eto

.
edit.
i da, mislim da se ovo odnosi samo na kazne do 1000,00 kuna, na "lakse" prekrsaje.
i da, ako kojim slucajem vas kakav vjetar nanese u SK zupaniju (konkretno sisak), nemojte nikako ici preko ogranicenja na novom mostu (most preko kupe od smjera ZG prema petrinji npr), jer je ogranicenje 40, tj 50 km/h. razlog, pa jer se moze provjereno (kad sam bio mlad i glup) potegnut i 160km/h, no redovito je vec cca dva tjedna multanova. iz vise ruku sam cuo da policija jednostavno treba napunit budget sto vise, tako da se ispucavaju filmovi i kazne kroz dan-dva na adresu

.