View Single Post
Staro 21.12.2011., 14:37   #1
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Nokia N9 - dojmovi zvijezde repatice

Većina vas je čula za nokiu n9, no za one koji nisu:
Nokia je odlučila napokon napraviti neki uređaj koji će pokazati punu snagu i pamet, kako nokijinih inženjera, tako i programera. Tako je nastala Nokia N9, vrlo vjerojatno najljepši mobitel ikad napravljen.

Upogonjen je sa MeeGo sustavom 1.2, debian - based linuxom koji je zapravo upgrade starijega Maemo sustava. No naravno, kako je napravljen MeeGo sustav, tako je brzo nakon toga nokia sklopila ugovor sa Microsoftom o korištenju wp7 mobile OS-a, čime je MeeGo ubijen prije nego li je imao priliku i zasjati.
Koristio sam WP7, i iskreno, iako mi je predrag sustav i donio mi je poveću zaradu, moram priznati da nije niti do koljena MeeGo sustavu po funkcionalnosti, iskorištavanju hardvera, brzini, kompletnosti izrade...

Uređaj ima 1 GHz i 1GB RAM-a.

Budući da je debian-based, može pokretati deb package, tj. instalirati ih (kao prava linux platforma), samo je potrebno rješiti dependencies i good to go!
Aplikacija nema puno, no iskreno, još nijednu aplikaciju nisam imao ni potrebu skinuti, osim file explorera, jer kao što rekoh, uređaj je kompletan. A o multitaskingu da ne govorim. Sa svojih 1 GB rama i Qt pisanim aplikacijama, doslovno se može ostaviti svaka aplikacija u ramu.

Neću ja sad tu previše seruckati, samo samo toliko oduševljen uređajem da sam to htio podijeliti s vama.
Ako imate kakvih pitanja, javite, rado ću odgovoriti.

Zadnje izmijenjeno od: Ivo_Strojnica. 21.12.2011. u 16:39.
Ivo_Strojnica je offline   Reply With Quote