View Single Post
Staro 13.12.2011., 18:20   #474
Garro
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2009
Nijedno. Idem logikom da su to veliki diskovi koji su prvenstveno za čuvanje podataka, a brzina je sekundama.

Ako ide na RAID 0, dobiva se na kapacitetu, ali se gubi na pouzdanosti, a koliko vidim po stranim forumima, WD Green nije bas oličenje pouzdanosti. A izgubiti 4 TB podataka sa minimalnim šansama oporavka... Ne znam, meni nije privlačna opcija.

RAID 1 je najbolja opcija, ako je dobar kontroler, povećava se brzina čitanja, a zapisivanje u najboljem slučaju ostaje isto. Problem je ako(kada) se razleti polje. Rebuild polja sa 500gb diskovima traje cijeli dan, a kako je sa četiri puta većim diskovima, nije teško za izračunati.

RAID 5 sa tri diska se čini kao ovce-i-novce rješenje, ali nije, bar ne sa RAID kontrolerima koji su integrirani na matične ploče. Ne sjećam se točno, ali znam da sam sa tim RAIDom imao dosta slabe performanse. A garantiram ti da će se desiti situacija da se polje razleti ili zbog nestanka struje, prisilnog shutdowna, bad sektora ili nekog osmog razloga. Ako je polje puno, ostavi si tjedan dana.

Poanta: zaboravi RAID sa diskovima većim od 500gb (pogotovo ako nisu Raid Edition), sa integriranim kontrolerima na matičnoj ploči i ako nemaš backup. Ovo što namjeravaš učiniti je recept za probleme. Znam jer sam i sam to isprobavao.
Garro je offline   Reply With Quote