Nakon dužeg vremena izbivanja dužan sam Vam se javiti i zahvaliti svima na pomoći.
Sve sam složio i uspješno radi i za one koje zanima evo kako sam riješio problem.
ADSL Line je ostala kod mene, a ne kod frenda kako je bilo isprva planirano.
Znači telefonski kabel u spliter, pa u Thomson TG782i. Iz njega mrežni kabel na
Air Live 5470AP +
5m kabela koji je spojen na
antenicu na krovu na visini od cca 4m od vrha krovišta (cca 14m od zemlje - možda malo i previše, al nek se nađe).
Kod frenda na tavanu isto Air Live 5470AP koji je u client modu (antena osmica ručni rad + 2m običnog koaksialnog kabela i jedan RPSMA konektor) i mrežnim kabelom je spojen na stari ZXEL od T-Coma te služi za wireles po kući.
Kod frenda smo isprva umjesto ZXEL-a stavljali Thomsona TG782 ali se dogodila neka blokada jer sam ja na svoj laptop (koji ima XP) mogo uredno surfat i kačit se na mrežu, ali frend na identičnom laptopu (koji ima Windows 7) nije mogao uopće pristupit mreži. Uopće ga nije ni tražilo šifru za ulaz u mrežu. Nakon ručnog unosa wifi mreže i ključa bio je spojen ali nije bilo internetskog pristupa, a metar dalje na mom laptopu s XP-om sve OK.
Nakon cjelodnevne okupacije skužili da je problem zato jer smo u istoj mreži koristili dva Thomsona TG782i. 1. kod mene jer služi kao ruter, a drugi kod frenda gdje je trebo služit kao AP koji će širit signal po kući. Pošto ti ruteri imaju mogučnost automatskog unosa korisničkog imena i šifre čim je telefonska linija spojena na njih vjerojatno se ovaj drugi TG782 počeo blesirat kad je na njega došao internet, a nije bio prikopćan na tel. liniju.
Na kraju smo odustali i bacili Thomsona te umjesto njega stavili ZxEL i sve OK.
Jel imo tko sličan slučaj????