Citiraj:
Autor Xaero
Ima li tko ideju u �emu bi mogao biti problem? 
|
To je sasvim uobičajena pojava kod softverske kalibracije i zato svaki ozbiljan monitor za pripremu tiska, obradu fotografija i izradu dizajna omogućava hardversku kalibraciju. Kod softverske kalibracije vrši se preraspodijela tonova, kojih ima 256 po svakom kanalu, kako bi se za mjerne točke (obično samo njih 16 po bojama) postigla reprodukcija što bliža ciljanoj. Također, pazi se i da gama funkcija odgovara ciljanoj.
S obzirom da se sve ovo mora izvesti unutar unaprijed zadanih 256 tonova po kanalu, neizbježna je posljedica da se određen broj tonova izgubi što rezultira posterizacijom koju si opazio na Eizovom testu za monitore.
Preporučam ti stoga da uz pomoć kalibratora (ili očiju) postaviš bijelu na ciljanu vrijednost manipuliranjem postavki preko monitorovog izbornika. Na taj ćeš način u konačnici vjerujem proći s manje posterizacije. To šta ti ekran neće točno prikazivati boje i nije tako strašno. Ja svoj Eizo držim na 5000K iz razloga što mi je takva bijela daleko ugodnija za rad od standardom sRGB propisane topline od 6500K. To što pritom vidim "pogrešne" boje me nimalo ne tangira ...
Nakon svega uz pomoć Pauka možeš dobit i objektivnu ocjenu odstupanja boja i gama krivulje od idealne. I da, na jeftinjacima poput ovog Della, neuravnoteženost reprodukcije boja i svjetloće duž površine ekrana ionako čitavu tu kalibraciju čini slabo ili nimalo vrijednom. Za prave rezultate ipak treba isprsit daleko više novaca.