Evo i ja sam napokon kupio monitor i odmah da se javim s problemom

Monitor sam isto uzeo u Kodeksa, na licu mjesta provjerio najprije mrtve/zaglavljene piksele, uniformnosti i ostalih par stvari koje se daju u desetak minuta provjeriti. Ne primjećujem nikakve probleme sa osvjetljenjem ni u potpunom mraku na crnoj podlozi (bleeding) i stvarno sam zadovoljan. Najprije je bio na standardnim postavkama a onda sam ga od oka (vodilja su mi bile postavke sa tft centrala) kalibrirao i to mi je izgledalo OK. Zatim je došao frend s kalibratorom (Spyder 3). Kalibrirali smo monitor uz obično upaljeno svjetlo, a zatim u mraku i rezultati su ispali isti. Instalirala se Spyder3Pro aplikacija preko čijeg traya se može klikom uključiti/isključiti kalibracija. Osobno mi kad je kalibracija uključene slika ljepše izgleda, ravnoteža bijele mi se čini bez greške, a i boje djeluju zasićenije. Subjektivni dojam. No tu nastaje problem. Na Eizo testu 21/24, test gradacije boje (gradiation fill), kad je kalibracija uključena vide se poprilično uočljivo okomite crte, najviše s lijeve strane kada naglo prelazi u tamne tonove (kao kad se stopa pomakne s 256 na neku malo nižu). Vide se na svim bojama, s tim da se na crvenoj i magenti vide znatno slabije. Crte su odoka razmaknute oko 1 cm, a između njih se da primijetiti i nešto slabije izražene okomite crte udaljene koji mm. Kad se kalibracija isključi, pri tvorničkim postavkama (standard), gradacijski prijelaz na svim bojama izgleda glatko bez okomitih crta. Doduše, uz pojačan trud i tada se mogu vidjeti okomite crte koje su jako gusto zbijene i treba se potrudit da ih se primijeti, uglavnom na sivoj, no to izgleda sve puno bolje nego kad je kalibracija uključena.
Ima li tko ideju u čemu bi mogao biti problem?
p.s.
npr. ovdje ne vidim nikakve probleme, gladak prijelaz bez ikakvog bandinga:
http://www.imagica-digix.com/support..._grad_1red.png
dok ovdje vidim jasan banding osobito s lijeve strane:
http://imageshack.us/f/183/8bitfullgradgray.png/
Kad isključim kalibraciju i ova izgleda OK. Ne tako fino kao crvena, ali zadovoljavajuće.