View Single Post
Staro 05.12.2011., 17:20   #2954
azure
Registered User

Datum registracije: Mar 2009
Citiraj:
Autor Hackerivs Pregled postova
ja sam jučer, kako bih otklonio sumnju da se radi o smetnji u mojoj instalaciji, testirao ADSL vezu direktno na parici, i sa i bez splitera.
rezultati nisu bili bajni, brzina i ping također - upola manje od deklariranih 4096/384.
zvao sam optimu, profil su prilagodili i sad do mene stiže normalna brzina, ali ping i SNR od adsl-a nisu kako bi trebali biti. moramo još uzet u obzir kako liniju isključivo mogu koristit sa ADSL standardom (SNR 16.2 dB, gušenje 30 dB), a kod ADSL 2+ standarda linija često puca (SNR 10,5 dB, gušenje 35 dB).
nakon svega sam zaključio da mi je uvaljena lošija parica od strane t-coma, jer je linija prije prelaska na optimu bila izuzetno kvalitetna i bez ikakvih smetnji.
tražio sam od strane optime detaljnu provjeru i sad se nadam da će oni potvrditi ovo što ja govorim i popraviti liniju na način da će staviti kvalitetniju paricu koja će popraviti ping od 150 ms te omogućiti da linija normalno radi na ADSL2+, što ja osobno smatram preduvjetom za IPTV kojeg mislim uzeti u budućnosti.
Testiranje kućne instalacije samo izuzumanjem splitera nije točno no pretpostavljam da je sve ok ako su prethodna mjerenja dok si bio kod ht-a bila u redu.
Prema dosadašnjem iskustvu izmjena parice neće biti napravljena sa strane HT-a skroz dok ne budeš uzeo ili podnio zahtjev za IPTV. Za trenutni paket ako brzina bude ugovorene vrijednosti i latencija opadne znači imaš tehničke karakteristike prema ugovorenim uslugama.
Što se tiče latencije ...ona ima malo veze sa paricom (kvaliteta parice utječe na gubitke paketa a dužina parice na latenciju te koliko "hop-ova" ili uređaja imaš do željene destinacije)...pokušaj napraviti traceroute na željenu destinaciju da vidiš gdje najviše raste ne vjerujem da do lokalne petlje(lokalne centrale) ili servera optime gubiš 150 ms.

Zadnje izmijenjeno od: azure. 05.12.2011. u 20:42.
azure je offline   Reply With Quote