ja sam jučer, kako bih otklonio sumnju da se radi o smetnji u mojoj instalaciji, testirao ADSL vezu direktno na parici, i sa i bez splitera.
rezultati nisu bili bajni, brzina i ping također - upola manje od deklariranih 4096/384.
zvao sam optimu, profil su prilagodili i sad do mene stiže normalna brzina, ali ping i SNR od adsl-a nisu kako bi trebali biti. moramo još uzet u obzir kako liniju isključivo mogu koristit sa ADSL standardom (SNR 16.2 dB, gušenje 30 dB), a kod ADSL 2+ standarda linija često puca (SNR 10,5 dB, gušenje 35 dB).
nakon svega sam zaključio da mi je uvaljena lošija parica od strane t-coma, jer je linija prije prelaska na optimu bila izuzetno kvalitetna i bez ikakvih smetnji.
tražio sam od strane optime detaljnu provjeru i sad se nadam da će oni potvrditi ovo što ja govorim i popraviti liniju na način da će staviti kvalitetniju paricu koja će popraviti ping od 150 ms te omogućiti da linija normalno radi na ADSL2+, što ja osobno smatram preduvjetom za IPTV kojeg mislim uzeti u budućnosti.