Za dobroga Roguesa ili Assassina najbolja rasa je ona mačketina Khajiti.
Dobivaš odlične bonuse. Za Magiju razvijati samo destruction, flames i conjuration.Alkemiju je isto dobro razvijati.
No. Kod Roguesa je uvjek hendikep razvijanja light armora.Koliko puta će te netko udariti, ako si stalno stealth.
Jer ako si Rogues logično je da će više upotrebljavati luk i strijelu.
U početku lopina nema šanse na Master težini prolaziti one katakombe ili se ići kačiti sa two hand sword undead.U zatvorenim prostorima Rogues uvjek ima velikih problema.Moraš maksimalno iskorištavati level design.Puno pikanja strijelama i taktičkog povlačenja.Ili zaboraviti da si Rogues na početku uzeti one handed sword i štit.
U Skyrimu igram dark elfa i razbacao sam se sa perkovima na sve strane, zbog toga jer sam se samo prilagođavao situaciji u kojoj se nalazim.
Iako stalno forsiram i razvijam one hand weapon i destruction.
Odustao sam od razvijanja blocka.ALi razvijam Light armor,alternation i bow.
Moram priznati da se osjeti dobra razlika kada se borim jedan na jedan ja u light elven aromoru i npr. bandit u heavy armora. Svaki put me satre.
Koliko sam uspio skužiti u Skyrimu je skoro pa nemoguće razvijati lika u samo jednom ¨čistom¨smijeru.Smatram neka me netko ispravi.Da razmišljanje i levelanje iz Obliviona se može slobodno zaboraviti.