Slučajno sam prošli tjedan slagao prijatelju konfiguraciju baš sa matičnom pločom (ASRock z68 Extreme4 Gen3) koju je Romano.cule naveo u prvom postu, odnosno, na čije pljuvanje od strane ekipe sa HardForuma je stavio link.
Vidio sam još prije tjedan dana navedeni članak i pomalo sam se pribojavao slaganja konfe sa tom pločom poslije svega pročitanog.
Na kraju je sve prošlo relativno bezbolno, jedine dvije teškoće na koje sam naišao je da sa integriranom grafikom mi DVI nije radio (što sam riješio prikapčanjem na DP) i da mi se nakon flasha BIOS-a Logitech G5 u UEFI-ju pomicao samo gore dolje (!?), što sam riješio prikapčanjem na drugi USB port.
OCanje radi uredno, nisam išao na neki ekstremni OC (4,2 GHz sa 2500k) što radi bez podizanja napona (stabilno sa prime-om), nije bilo nekih problema sa stabilnošću, nema random restartova, mušica i slično. Možda je PCB malo tanak u odnosu na ono na što sma se navikao, ali stvar radi, radi dobro i frend je zadovoljan. Koliko će to potrajati i ako bude problema, javiti ću.
Osobno sam nekako najviše radio sa Asusom (još od vremena BX čipseta - ako se netko sjeća legendarne P2B...to je bila ploča), malo sam radio sa Abit-om, EPoX-om i DFI-jem i naučio zlatno pravilo: koliko para, toliko muzike. High-end je high-end, ma koji bio proizvođač.
Dovoljno je reći da opasno razmatram ASRock X79 Extreme7 ili 9 za svoju novu konfu. Da mi je to netko rekao prije 3 godine, poslao bi ga na Vrapče.