View Single Post
Staro 12.11.2011., 21:10   #2
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Evo, kratko isprobao. Tipkovnica ostavlja dojam kvalitetne izrade, kako samog tijela tako i tipki. Na pritisak tipke reagiraju vrlo dobro, uglavnom linearan osjećaj do samog detektiranja pritiska (ovo napominjem jer ima nekih tipkovnica koje ostavljaju osjećaj "gumastog" otpora pa pritisak djeluje nekako gnjecavo i nedefinirano što ostavlja osjećaj da nemate ujednačen pritisak svaki puta kad stisnete tipku, kao da su otpor i povratni pritisak napravljeni od kuhane tjestenine ). Tipke izgledaju kao da su gumirane, takav je i osjećaj pod prstima. Hod tipki nije predug a same tipke su srednje visine, po mojoj procjeni u rangu Razer Blackwidow tipki (neka me netko ispravi ako griješim). Sve u svemu, može se dobro odigrati BFBC2.
Ono što me iznenadilo i ujedno i razočaralo je pozadinsko osvjetljenje. Tipke su originalne s HR znakovljem (Latinic layout) pa su ČĆŠĐŽ originalne pozadinski osvijetljene tipke a ne samo nadoštampani znakovi. Sami znakovi na tipkama su prilično prozirni, rekao bih čak i preprozirni. Kad pozadinsko osvjetljenje nije upaljeno, znakovi na tipkama se teško raspoznaju, premalo su kontrasni u odnosu na tijelo tipke. Kad se upali pozadinsko osvjetljenje, dobije se interesantan i meni iznenađujući efekt - s obzirom da slova gledate iz nekog kuta, recimo 45°, vi kroz znakove na tipkama vidite stražnju stijenku same tipke, tako da gledajući slovo Š vidite otprilike 3/4 visine slova a sam vrh slova S i kvačicu NE VIDITE. Ista je stvar s brojkama na numeričkom dijelu tipkovnice i još hrpom znakova. Kada gledate tipkovnicu okomito, vidite da sve radi OK i da su znakovi uredno osvijetljeni. Ali realan radni položaj glave korisnika nikako nije okomito iznad tipkovnice.
Moja ocjena tipkovnice je:
- kvaliteta (ne računajući pozadinsko osvjetljenje): 8,5/10
- osjećaj (subjektivan, ako računam da je Razer Blackwidow 9/10, bila bi 10/10 da ima niže tipke): 7/10
- pozadinsko osvjetljenje: 3/10 [Da se razumijemo, tipkovnica bi bila odlična da su napravili bijele a ne prozirne znakove, ne bi bili tako neraspoznatljivi s ugašenim pozadinskim osvjetljenjem i ne bi bili pretransparentni s upaljenim pozadinskim osvjetljenjem.]
Šteta što su u Roccatu zeznuli stvar, to je trenutno jedina tipkovnica s Latinic rasporedom tipki.
Sinac je offline   Reply With Quote