Sto se tice samih mikrokontrolera ja bih ti licno preporucio da ganjas PIC za pocetak. U tom svijetu ti je on nesto kao Intel kod CPU-a (imas tu i AMD i VIA i jos 1000 drugih proizvodjaca ali "nije to to"). Ne kazem da Motorola, Atmel, Intel i ostatak ekipe ne valjaju nego je PIC bolji zbog dostupnosti literature za pocetnike i dosta je rasprostranjeniji od ostalih pa je lakse naci nesto sto ti treba. A kad njega savladas onda su ti i svi ostali jasni (moras samo uvidjeti razlike medju njima i to je to).
Mozes ganjati razvojne ploce raznoraznih dimenzija, sa razlitim nivoima opreme, ali po meni je najbolje da sam kupis vise razlitih uC, proto plocu, laboratorijski stabilizator (mozes ga i sam napraviti), te ostatak elemenata sa kojima se planiras za pocetak igrati i na njima uciti (raznorazni senzori, logicka kola, LEDice i ostale sitnice).
Sto se tice literature imas jako dobrih "domacih" knjiga. Recimo beogradska Mikroelektronika je izdala "PIC mikrokontroleri" (Milan Verle) i knjiga je super za pocetak. Teorija je fino objasnjenja, bazirana je na PIC16F887 kontroleru i u njoj su primjeri pisani u asembleru. Ja imam jos neku literaturu, izmedju ostalog i jednu knjigu svog profesora koja jos nije zavrsena (u elektronskoj formi je), pa bih ti mogao i nju poslati da ucis, ali je ona dosta detaljnija od ove sto sam je prvu naveo.
Sto se tice programiranja uCa dobro je znati asembler, ali radi jednostavnosti se koriste raznorazni C, Basic, i slicni kompajleri. Trenutno koristim CCS C, ali planiram u skorije vrijeme kupiti Mikroelektronikin MikroC.
Programatore za odredjene kontrolere mozes sam sebi napraviti ili kupiti. Konkretno za PIC ti je AllPIC najbolji omjer ulozeno/dobijeno. Programira veliki broj PICova, cak i 24c memorije. Jednostavan je za DIY, a sastavljenog ga mozes kupiti za oko 15-20€.
Za pocetak ti lemilica nije potrebna jer ces sve raditi na proto ploci. Naravno usput vjezbaj lemljenje. I nauci kako se prave stampane ploce (foto postupak + ferihlorid ti je, bar po mom iskustvu, najjednostavnija opcija za rad "sam u kuci").
Ja sam skoro sve stvari narucio preko e-baya. uC su po 3-5 puta jeftiniji nego gdje ih mogu kupiti u Banja Luci, senzori isto tako, kao i logicka kola kada ih kupujem u vecoj kolicini. Proto plocu i "licne" za nju mislim da mozes kupiti u cipoteci, ali opet uporedi cijene sa e-bayom.
BTW Koju skolu/fakultet si zavrsio/zavrsavas?