Tema: Dell U2412M
View Single Post
Staro 02.11.2011., 14:47   #180
Xaero
Registered User

Datum registracije: Nov 2011
Citiraj:
Autor gnomisa Pregled postova
dakle gornji text koji citiraš je kombinacija lošeg marketinga i otkrivanja tople vode....wide gamut monitor (pokriva Adobe wide gamut) je bolji za profi rad kod obrade fotografija (od u2421m koji pokriva sRGB), ali naravno da se mora kalibrirati posebnim alatom za tu namjenu. Dell u2412m, iako nije wide gamut je sasvim dovoljan za obradu npr. obiteljskih fotki. Posebno ako se te fotke neće tiskati u tiskarskom (digitalnom) stroju. Za običan print su razlike minimalne. Ono što piše da je više-manje vrijedi samo za "prosječnog korisnika". Wide gamut je prednost ako se monitor koristi za (profi) obradu fotografije. Dakle za tebe je ovaj ekonomic IPS Dell sasvim dovoljan. Dakle, da sumiram. Ako ćeš fotke obrađivati da bi ih gledao na kompu ili stavljao na web, pa čak printao na neki printerčić u boji - ovaj Dell je sasvim dovoljan. Dapače bolji je izbor obzirom na namjenu. Wide gamut monitor je bolji ako se mora raditi vrlo precizno s bojama (za tisak). Recimo takvi se monitori koriste u design studijima (gdje se i kalibriraju s kalibratorima) gdje pripremaju svašta nešto lijepo za tisak.
Inače danas bi mi trebao stići U2412M pa ću dat svoje dojmove. Očekujem osjetno gori (zamjetniji) backlight bleeding u odnosu na moj 2209WA a nadam se da neće biti zaglavljenih ili tamnih/svjetlih pixela. Mislim da jedino tamne pixele Dell ne pokriva jamstvom. To je lutrija kod ovih cheap IPS-a. Ne samo kod njih.
Printam malo više od obiteljskih fotki (nemam svoj printer, nego nosim u studio), obično format 45 cm po dužoj stranici. Te fotografije idu i po izložbama. Ako sam do sada sve to obavljao sa sRGBom onda ne bi valjda trebalo bit problema nastavit isto i na ovom monitoru? Jasno, monitor ću kalibrirat.
Xaero je offline   Reply With Quote