Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 02.11.2011., 10:48   #5675
Ishmael_
Registered User

Datum registracije: Apr 2011
Citiraj:
Autor zvonac Pregled postova
Pozdrav audiofilima i koji se tak osjećaju, imam pitanjce, od zvuka iam usb nuforce DAC, amp Yamaha rx 496 i Klipsche RF 52. Dal bi se dalo još kak "popravit" zvuk s nabavkom ext zvučne kartice? Pošto baš nisam nekaj na ti s tim stvarima pa ak može odgovor, obrazloženje, savjet... Sad pretpostavljam kombinacija nuforce i ext kartica ne igra.. Kaj bi bilo bolje ostat na usbDAC il nabavit neku malo bolju zvučnu karticu?Tnx
Kao što su ti već ostali sugerirali, najviše ćeš dobiti zamjenom pojačala.

Ono što je kod izbora pojačala bitno, s kakvim će teretom raditi, i koliko je tehnički ustroj pojačala prikladan za taj zadatak.

Prvo da te upozorim da usprkos što su tvoji Klipschi deklarirani kao "8 ohm compatibile", oni nisu niti 4 ohmski teret, već daleko gori. Basevi u tvojim zvučnicima su nominalno 6 ohmski, a dva su u paraleli što daje impedanciju tvojih kutija od nominalno 3 ohma, a na nekom frekvencijama (bas i midbas područje, tamo gdje su signali najjači) to pada i ispod 3 ohma. Laž zvana "8 ohm compatibile" je tu da se može deklarirati viša osjetljivost. Pošto se osjetljivost mjeri uz napon na zvučniku od 2,83V, što bi na 8 omskom teretu davalo 1W, a u stvarnosti se kod tog napona na tvom zvučniku razvija više od 2W, osjetljivost "ispada" jedno 4 dB viša. Također se ta nesretna osjetljivost mjeri u sobnim uvjetima, a ne u gluhoj komori, pa se tu "dobije" još cca 3 dB. I gle čuda, Klipsch odjednom ima zvučnike deklarirane na 97 dB/2,82V/1m, dok svi drugi proizvođači sa gotovo istom tehnologijom uspiju izvući realno 89-90 dB (makar i oni to deklariraju kao 92-93).

Raditi zvučnike u toj klasi cijene, i takve impedancijske karakteristike, znači ono što se u narodu veli: "muko moja pređi na drugoga". A taj drugi je u ovom slučaju proizvođač pojačala.

Ajmo sad vidjeti stvar iz kuta gledanja proizvođača tvog receivera. Kupci takvih receivera kada biraju, broj koji najviše gledaju jest deklarirana snaga. Tako se proizvođači utrkuju koji će za što manje love prikazati svoje pojačalo što jačim. Snaga pojačala je srazmjerna naponu napajanja, pa se tako trude taj napon držati što višim. A ukupna snaga transformatora se deklarira u volt amperima VA (volt puta amper), pa stoga što je viši napon, manja je struja koju taj trafo može isporučiti. I tu dolazimo do kvake, jer svi ti receiveri jedva jedvice ganjaju i čistih 8 ohma, a kamoli reaktivnih 5-6 (realna impedancija gotovo svih današnjih "8ohm" zvučnika) ili čak niže. Da ne govorim da takvi receiveri imaju po jedan par izlaznih tranzistora, koji u najboljem slučaju mogu dati max 5-6 ampera neizobličenih, a nakon toga uz izdašnu pomoć povratne veze, bez koje bi se cijelo pojačalo "urušilo" od opterećenja. Zvuk takvog pojačala je pri imalo glasnijem slušanju, i uz zvučnike kakvi već današnji jesu (impedancija), stalno u modu velikih korekcija povratnom vezom, što u konačnici zvuči jako loše.

Tebi treba jedno pojačalo, snage ti je dovoljno i 30-ak W, ali da je sposobno tjerati zahtjevne terete. I ispod 4 ohm, a da je stabilno i da pritom ne koristi veliku pomoć povratne veze. Za to ti treba izdašno dimenzioniran trafo, dobra zaliha kapaciteta u ispravljaču i barem dva para izlaznih tranzistora. Niti jedan receiver to nema. Također ni jedno 80% integriraca u toj cijeni. Zato pri izboru pojačala proguglaj o njegovim tehničkim karakteristikama, jer to je ono što trebaš gledati, a ne cijenu, recenzije i slične gluposti...

Najjeftiniji integrirac koji zadovoljava tražene uvjete (za kojeg ja znam) je Rotel RA-935BX. Ima dva para tranzistora, trafo od 300VA (uz deklariranu snagu od 2x40W), i dva kondenzatora od 8200uF.
Ponuda od forumaša za preamp i izlaz je također dobar izbor, jedino taj izlaz dosta koristi povratnu vezu, što kad bi se korigiralo bi radilo za 5+.

Ja sam tu već pisao o Rotel uređajima, i ne bih htio da se ovaj post shvati kao veličanje dotičnih pojačala, jer ja pišem o onome o čemu pouzdano znam. Vjerojatno na tržištu ima još nekih pojačala koja bi zadovoljila tažene uvjete u ovom slučaju, ali ja s njima nisam upoznat da bi ih predlagao. Rotelce sam imao, prčkao po njima (modifikacije), i znam kako su složeni. Za druga pojačala u tom rangu cijene ne bih znao kako su složena, pa da mogu dati neki konkretan prijedlog. Ali bar se nadam da ti je općeniti dio mog posta pomogao u izboru.
Ishmael_ je offline   Reply With Quote