Tema: Dell U2412M
View Single Post
Staro 02.11.2011., 10:24   #174
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Citiraj:
Autor Xaero Pregled postova
Novi sam član pa najprije pozdrav svima!
Povremeno pratim forum, ali sada me jedna nejasnoća oko koje sam mislio postaviti pitanje 'natjerala' na registraciju

Nisam baš stručnjak za ovo područje, ali mislio sam da nešto ipak razumijem. Koliko znam, Dell U2412M pokriva sRGB (otprilike). Kopajući reviewe po netu, na Dellovoj stranici naišao sam na ovaj user review. Da ga ne kopiram u cijelosti, stavit ću samo ono što mi nije jasno:

"Pros:Nice normal color gamut monitor. If you get a wide color gamut monitor, movie colors look a bit odd and you need to compensate by creating color profiles (one of the cases where more is not better). This is perfect for video and photo editing in Adobe RGB colorspace.
Conclusion:
A very high quality monitor that stays in Adobe RGB colorspace so you don't need to mess with profiles if you video edit or do photo editing for the web. I'm very pleased with it.
Product Useshoto editing, Video Editing, Gaming, movie watching."

http://reviews.dell.com/2341n/320-26...ws/reviews.htm

Dakle, moje pitanje je kako s obzirom da ovaj monitor pokriva sRGB može biti dobar za obradu u Adobe RGB colorspace-u? I što misli pod ovim "A very high quality monitor that stays in Adobe RGB colorspace..." ?

Ako monitor pokriva sRGB, nije li onda onaj širi raspon kojeg pokriva adobeRGB nevdiljiv i tim adobeRGB na ovom monitoru beskoristan? Ili meni ipak neke stvari nisu jasne
Ako ti nije jasna razlika između wide gamut monitora i ovog della onda se ti ne baviš profesionalno obradom fotografije (grafičkim dizajnom?) pa ti slobodno uzmi tog della. Bit će ti ok.
gnomisa je offline   Reply With Quote