Evo za sve zainteresirane korisnike SE X8 moba.
Nakon nagovora jednog Strojnice ovdje s foruma, uhvatila me manija isprobavanja custom rom-ova za X8. Isprobao sam sve dostupne 2.3.x romove i nekoliko 2.2.x.
2.2.x iliti Froyo romovi su extra stabilni i rade ama baš svi featurei mobitela. Nema force closeanja i nikakvih problema s njima. Jedini bug koji sam ja uočio je da je ostao isti problem kao i na stock 2.1.1 romu, a to je da wlan i kad se uključi opcija da se ne gasi nikada, on se svejedno čim bude nekorišten gasi, kao neki powersave feature, a pri paljenju, ne uhvati često vezu, nego aplikacija javi da je network disconected. Trajanje baterije je odlično, responzivnost moba je bolja dosta nego na stocku; dakle mobitel je brz dovoljno.
Ali, najvažnija stvar, vidna je razlika u brzini u odnosu na 2.3.x romove, fluidno je sve, ali vidi se na oko da je sporiji, a kamoli u testovima.
800 i nešto sitno bodova u quadrantu je score za najbolji 2.2.x based rom koji sam probao, a to je froyobread v0.23b.
2.3.x iliti Gingerbread romovi, većina njih, ima određene bugove. Najgori i najveći je battery drain, koji sam doživio na gotovo svima. Drugi je taj da ne radi fm radio na većini njih. A treći je kamera, tj vga only (to je uspio jedan developer fixat, pa su na većini 'uglednijih' romova se poslužili njegovim kamera fixom). Isprobao sam dakle 10ak custom romova, i svi su imali manje više iste probleme, no jedna stvar je kod svih bila fascinantna - brzina mobitela, stvarno je napredak tu vrhunski. Scrollanje po aplikacijama, učitavanje, sve, vidno brže. Prosjek rezultata u quadrantu sa gingerbread romovima je 940, čak sam sa jednim imao 980, mislim da je kuyadroid u igri.
Mobitel je neclockan, znači sve postavke na stocku, aplikacije osnovne koje dođu u sklopu rom-a + mojih 5-6 svaki put instaliranih.
I taman kad sam mislio odustati od 2.3.x romova, zbog prokletog battery draina (24-26h od 100% do 15% baterije), doslovno naočigled padanje postotka baterije, instaliram zadnju nadu, GingerXperiu v11 (kad sam krenuo u testiranje romova, bila je verzija v10), i doživim čudo - nema battery draina, mobitel je brz, kamera radi u normalnom modu na 3.0mpix, sve aplikacije rade, nema force close-a, wlan radi normalno (za sad), u quadrantu 935 bodova. To je to, konačno. Nemam ga dugo, vidjet ćemo trajanje baterije nakon nekoliko ciklusa punjenja/pražnjenja, ali za sada vidim da baterija ne curi ni blizu kao prije.
Dakle, ako se netko želi maknuti sa onog puža od stock rom-a, preporuke su:
Froyobread v0.23b (2.2.9 je base)
GingerXperia v11 (2.3.7 je base).