View Single Post
Staro 23.10.2011., 11:54   #502
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor tutix Pregled postova
Nevjerojatno dobar članak na tportalu. To upravo i pokušavam objasnit svakom Apple loveru i fun boyu. Možeš ti bit brutalno brz i "stabilan" ali zauzvrat si ograničen i okljaštren, a u slučaju Applea te još opale po džepu.
Kad sam prije godinu i nesto napisao ponesto napadacki post (Nemec), jer sam ostao bez teksta citajuci pojedine navode... do danas se ponesto popravila slika. Sad se moze i konstruktivnija rasprava naci medju korisnicima, koji ipak pocinju propitkivati i revidirati dojucerasnje tvrde stavove. To je pozitivno, ali to je ujedno i veliki kompliment koliko je polje djelovanja SJ-a bilo iznimno i jako! I to bez pomisli za trunkom ironije ili cinizma!

Oni koji dobro promatraju detalje, nije im mogla promaknuti jedna zanimljivost uz ovu sliku. Netko njegovog odnosa prema detaljima, je neupitno odabrao i sliku koja ce post odlaska biti simbol njegove pojave. Neupitno se radi bas o spomenutoj slici. Ona nije tako nova, ali se preko noci pretvorila u unisoni simbol vizualnog predocavanja SJ-a. Bio tekst dobar ili los, usmjerena kritika ili pohvala... ali svi koriste identicnu sliku! Vrlo fascinantno i upravo snaga nametnute predodjbe. U ovom slucaju ne mislim negativno nametnute, vec njene moci uvjeravanja. Vrlo mocno!

Clanak gore preuzima siru dio drustvene kritike i SJ-a kao dijela njegovog simbola. Ali ipak, u pojedinim stvarima, ne moze kompletnu snositi krivicu u mjeri koja mu se stavlja na teret. SJ je sad uz hvalu, postao i cistiliste za razne kriticare koji bi ga htjeli svesti na jednostavnu mjeru kritike. Ali to jednostavno nije moguce. Mada mi je postao antipatican godinu prije ubijanja PPC suradnje, mada su mi neki od najdrazih strojeva iz vremena kada uopce nije bio dio Apple tima... ne mogu zatomiti postovanje za neke dobre stvari od ranije. Kad nekoga vise nema, treba posegnuti i za dobrim vrlinama,

Dal bi Indiana Jones ikad bio jednako auralno prepoznatljiv da je ulogu dobio prvobitni Tom Selleck? Koliko bi svijet energenata i energetske ovisnosti bio drugaciji, da je vodeni promet imao razvijeniji sustav sigurnog transporta u minulim stoljecima? Dal bi smaknuce nekog diktatora doista promijenilo tijek povijesti, ili bi samo dobilo novog predstavnika, od onih koji ih stvaraju na traci kontrolirane povijesti? Tesko je dati pravi odgovor.

Ako sam Wozniak kaze, kako uz sve sto je napravio za Apple, nikad ne bi mogao sve povezati bez SJ-a, onda to treba uzeti kao vrlo ozbiljan zakljucak. Wozniak je mozda najpoznatiji po tome sto je genijalac bez trunke tastine i gotovo idealisticki nastrojen prema suradnicima. Uzimati zasluge; negirati timove ljudi koji su radili neumorno na novim inovacijama svakako nije hvale vrijedna vrlina. Ali, bez SJ usmjeravanja i pokretacke vizije, dosta stvari bi ostalo nezivo primjenom. Ili nikad ne bi zazivjelo u tolikoj mjeri. SJ je vise puta odigrao ulogu vrijednog akceleratora uvodjenja nekog novog standarda, koji je mogao ostati godinama nekoristen, ili jednosavno zanemaren.

Da ne idemo daleko u proslost, vecina ne zna tko je Ajay Bhatt, ali koristi se USB-om svaki dan! Ako postoji jedna novina, koja je PC ucinila humanijim, onda je to neupitno USB sucelje! Za one koji nisu imali SCSI, LPT gmizali ili floparili svoje radove u skolu/faksu/posao...

zasigurno se sjecaju nove dimenzije prenosa podataka s masine na masinu. Ali ovaj put, bez trunke korisnicke intervencije! Svaka domacica je mogla utaknuti i odmah prebaciti podatke. Mozda danas nevazna anegdota, ali USB je prilicno vazna prekretnica u PC svijetu. Steve Jobs, mozda retka koda nije napisao, ili potez kista u nacrtu istog, ali, kojom brzinom bi ga industrija zbilja usvojila, te ucinila dominantnim u mjeri koju danas imamo? Dal bi dole stranice skenirao u 2.0 standardu?

Mada ga je i-kajmak vec docekao kao vrlo konkretan proizvod, za koji su uobicajeno presuceni ljudi koji su ga stvarali. Jasno da je prije uvodjenja, SJ je morao imati dogovor podrske od proizvodjaca, ali on je isao i na dvostruki rizik: Apple nije uopce zelio raditi glavne vlastite jedinice. Uvesti prvi neki standard, i jos ne pokazati ni jednu periferiju? Malo je ljudi koji bi se tako nesto usudili napraviti, ili uvjeriti one iznad sebe da im dopuste! Vojska, ili bolje recina lavina perifernih kopiranata koju je iMac pokrenuo preko noci, u tako brzo vrijeme je USB ucinila sigurnim standardom u koji nitko iz industrije vise nije dvojio podrskom!

Samo neke od vrlina koje SJ-u nitko ne moze osporiti. Kao sto napisah prvi u linku iznad: SJ je najbolji gonic robova u povijesti Silikonske doline. I u dobrom i u losem znacenju opisa.

Za one koji tek sad pocinju citati povijest SJ-a, ili ih zanima dublje uci istrazivanje... najbolji uvid SJ-a se dobiva iz vremena NeXT-a. Tamo je SJ zapravo najvise pokazao sto zeli, moze i zna! Ostavstina NeXTa je njegovo najveca i najopipljivija vrijednost.

Za svaku objektivnu kritiku treba odmak vremena, ali uz lose pa i patoloske osobine SJ-a, one dobre i vrijedne pamcenja se jednostavno ne mogu izbrisati!
Visage je offline