Citiraj:
Autor mymoon
rs 125 i 250 su se vrtile preko 14t okretaja. znam iz prve ruke jer sam imao obje.
|
U leru da. Efektivno u vožnji? Ne. I samo da razjasnimo, ja sam dosad spominjao samo Apriliu RSW 125 (to je gp model), i RS 250 V isto gp model, da nebi bilo zabune. Dok su cestovne inačice RS125 i RS250.
Citiraj:
Autor mymoon
problem okretaja nema veze sa ubrizgavanjem, nego sa 100 drugih stvari, spomenimo samo nemogućnost ubrzavanja usisa smjese sistemom klasičnih lamela na usisu koje se ne zatvaraju dovoljno brzo za više okretaje. klasičan karburator sa plovkom je vrhunski odrađivao pripremu smjese, kako je jopis rekao...
|
Pa josip očito ima znanja koliko i ti, a ako on misli da je tako kako priča, onda je dobro jer ste oba u zabludi, jer u suprotnom
lažete.
Nego da vam objasnim; 2t motori s ubrizgavanjem rade na princip da na glavi imaju injektor goriva, dok kroz "karter" (radilicu) prolazi
samo smjesa ZRAKA i ULJA.
Citiraj:
Autor mymoon
problem se rješavao usisom preko rotacione usisne ploče (diska) gdje su okretaji išli do nekih 16-17t okretaja (gp vjerovatno i više) poput npr. agregata TM iz 90-tih kojeg imam i sada na svom kartingu... ti agregati su zabranjeni u svim prvenstvima zbog prevelike snage.
|
Sad neznam uopće na kakav ti problem se osvrćeš. Ja govorim da se s ubrizgavanjem nemogu postići veliki okretaji, dok se klasično fergazerom mogu vjerovatno i preko 20 000 o/min jer znam za 17 000 o/min iz
kućne radionice.
Citiraj:
Autor mymoon
drugi poprilično bitan problem je pražnjenje cilindara sagorene smjese (i nesagorene  ) koje se donekle rješava rezonantnim ispuhom, koji pak funkcionira u relativno uskom rasponu okretaja.
|
Sad uopće više neznam na što ti ciljaš. Jer si fulal cijelu temtiku, koja je odnos snage i ubrizgavanje na 2t motoru.
Ali ako ciljaš na odnos snage 2t/4t onda je problem kod 2t što se dosta smjese izbaci nesagorene kroz auspuh (što znači da ostane nesagorenog ulja u auspuhu koji zapravo dimi jer se to ulje "cmolji"). A uloga aupuha je i da zaštopa smjesu plinova koji izlaze u njega jer upravo s tim plinovima on zaštopa kolko tolko svježu smjesu da ne izlazi van iz cilindra.
Ako mislis na 2t ubrizgavanje, onda to uopće više nije problem jer auspuh će imati ulogu samo da što prije izbaci sve plinove iz cilindra.
Citiraj:
Autor mymoon
kada sam već spomenuo nesagorenu smjesu, recimo samo da je to ogroman problem dvotaktaša jer enormno povećava potrošnju. izbacivanjem goriva i ulja kroz ispuh zagađuje okoliš, zbog čega se i gasi njihova proizvodnja za cestovnu upotrebu.
moja 250-ica je trošila od 12-14l plus tts prilikom brze vožnje...
|
S ubrizgavanjem potrošnja pada za oko 50% (na 50ccm), što je vjerujem i pravilo slično za veću kubikažu.
Nema više zagađivanja okoliša, štoviše zagađuje dosta manje nego 4t mašine (benzinske naravno). Št znači da bi se proizvodnja trebala preporoditi na 2t kad se ubrizgavanje složi kako treba, a tvoja 250-ica bi jednako išla a trošila bi oko 7-8 litara.
Imam doma 2t mašinu s ubrizgavanjem, koju sam vidio raskopanu nekoliko puta i znam kako se ponaša i koje su joj mane i prednosti.