Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 16.10.2011., 15:31   #5609
tOta
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2006
Citiraj:
Autor Imagine Pregled postova
Ja bih prije svega rekao da priča o kvalitetnoj stolariji staje bez kvalitetnog / adekvatnog alata. Ali u to zaista nema smisla ulagati kako bi se jednom godišnje napravilo nešto.

npr. moj stolar se zgraža kako mogu išta napraviti s jeftinim stegama jer nisu okomite. I zaista , kad ih pogledaš nastranu jednostavno svaka ide malo prema unutra za razliku od njegovih kojima ima bar 30 godina ali su još savršeno okomite. I ne samo okomite več su prošle toliko zatetanja da ti pamet stane a ja u kuferu imam stegu na kojoj sam primjetio pukotinu nakon što sam je upotrijebio jedan jedini put.
A nisam kupovao najeftinije.
Zasigurno da bez alata nema priče, mogući su neki kompromisi, ali i to ako pojedinac zna šta radi pa u najboljem slučaju vrijeme izrade trpi, a i stari majstori izgube više od vremena, vidim to svako malo.

Što se tiče stega, baš ću sutra pogledati ove što služe sigurno preko 5 godina, koje je stanje i "zvanje".
Nije Split daleko, ako za "projektčinu" se bude isplatilo voziti dva sata, hidraulička presa će odraditi posao, a možemo i nabaciti neke čepove.
Citiraj:
Glodalicu sam kupio prije nekih 6 godina jer je krepala nekom od koga sam je znao posuditi... i zbog svih tih silnih vibracija ( a pretpostavljam i zbog moje modifikacije / ostranjenog dijela baze zbog potrebe glodanja manih upusta ) glodalo nije savršeno okomito na podlogu i ovisno kako se okrene glodalica, zna ostati trag što se i vidi na jednoj od fotografija....
Uz to , sistem za stezanje glodala se raspao a glodalo mi je ostalo stegnuto Zbog toga nisam mogao rastaviti 'mehanizam' bez da oklop odstranim dremelom da mogu ključem promjeniti glodalo
Moje skromno mišljenje da se sistem za stezanje raspao zbog toga što glodalo nije bilo pod "vinklom" i opterećenje je uradilo svoje.

Iskreno nemam ideju kolike sile djeluju na spojeve, ali nažalost istina je da tiplovi teško idu bez graničnika ili šablona koji će omogućiti jednako raspoređene rupe na svim stranicama, a treba sve to dobro i pričvrstiti prilikom bušenja. To mi je još svježe sjećanje, pošto rupe za čepove na bukovim pločama od 4cm bušimo ili na oscilatornoj bušilici kojoj se sa lakoćom namješta hod ili sa glavom za bočno bušenje na CNC-u koji ima preciznost 0.01mm, sve je to overkill za DIY Hi-Fi.

Sad sam se slatko nasmijao, zahvaljujući ovoj samogradnji bez aktiviranja sivih ćelija shvatio sam kako mi ubodna treba stajati u kutiji, pošto imamo sličnu Makitinu ubodnu, a vidim i njihova šauba je tu, samo riječi hvale za tog proizvođača, nepoderivo, a dobro se pokazao i njihov ručni frezer, dobra zamjena za ovog kineza. Valjda neću dobiti po prstima radi offtopica.

Zadnje izmijenjeno od: tOta. 16.10.2011. u 16:09.
tOta je offline   Reply With Quote