Citiraj:
Autor ChP3
Smetaju te prevelika sjajnoća čak i na nuli?
Da li si ti siguran da tvoj model monitora ispravan?
Znam bulljiti satima u ovaj monitor i čitati tekstove a da ne osječam umor u očima. Nije mi jasno ....
|
Tu sam noć radio pri izrazito prigušenom svjetlu i uz vidno treperenje slike, pa sam možda upravo to treperenje/bljeskanje interpretirao kao višak sjajnoće. Za gledanje filmova u mraku mi se ova svjetloća učinila adekvatnom. Uostalom ako je stvarno riječ o 50 cd/m2, onda u pogledu minimalne svjetloće bijele zaista spada u višu kategoriju iako je i ta vrijednost visoka za rad u potpunom mraku.
Treperenje me slike ovog monitora podsjeća na CRT postavljen na osvježenje od 75Hz, s tim da je ovdje više riječ o valovitom i nepravilnom efektu. Loša stvar je šta ovu pojavu primjećujem čak i kad svjetloću podignem na 80% iako test olovkom pritom potvrđuje da se pozadinsko osvjetljenje osvježava na dovoljno visokoj frekvenciji. Možda je posrijedi posljedica vremenskog ditheringa FRC.
Dnevno provedem 7-8 sati pred Eizo monitorom sa A-MVA matricom i besprijekornim AG premazom, bez bitnog umora u očima, dok za ovim monitorom vikendom uspijem izdržati svega sat vremena prije no što poželim učiniti podužu pauzu. Mislim da me upravo to treperenje i neujednačenost osvjetljenja površine ekrana najviše dotuču.