View Single Post
Staro 06.10.2011., 21:17   #3336
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor Ordem Pregled postova
5. sta je Trim?
Citiraj:
In computing, a TRIM command allows an operating system to inform a solid-state drive (SSD) which blocks of data are no longer considered in use and can be wiped internally. While TRIM is frequently spelled in capital letters, it is not an acronym; it is merely a command name.[1]
TRIM was introduced soon after SSDs started to become an affordable alternative to traditional hard disks. Because low-level operation of SSDs differs significantly from traditional hard disks (see details below), the typical way in which operating systems handle operations like deletes and formats (not explicitly communicating the involved sectors/pages to the underlying storage medium) resulted in unanticipated progressive performance degradation of write operations on SSDs.[2] TRIM enables the SSD to handle garbage collection overhead, that would otherwise significantly slow down future write operations to the involved blocks, in advance.[3]
Although tools to "reset" some drives to a fresh state were already available before the introduction of TRIM, they also delete all data on the drive, which makes them impractical to use for ongoing optimization.[4] More recent SSDs will often contain internal idle/background garbage collection mechanisms that work independently of TRIM; although this successfully maintains their performance even under operating systems that do not (yet) support TRIM, it has the associated drawbacks of increased write amplification and wear of the flash cells.[5]
Citiraj:
6. kakvi su u radu sa klasicnim HDDovima? da li su podrzane RAID kombinacije (bilo SSD+SSD ili SSD+HDD)?
Kombinacija SSD+HDD nema smisla = HDD puno sporiji i postaje usko grlo
SSD + SSD = isto nema velikog smisla jer ne radi TRIM
SSD + HDD u RAIDu = radi normalno

Ostalo manje više poznato, svi moderni OSovi (OSX 10.6+, Windows 7, Linux 2.6.33+) tako da tu nema problema, optimizacije već par puta rečeno na threadu.
Citiraj:
Pred kupovinom sam ssd-a. Kontao sam samsung 470 64GB al ga nema ni za lijek. Vidio sam OCZ solid 3 za malo para. Vidim magarac da ga ti imaš. Pa dal da ga uzmem ili da čekam samsung. Može li mi tko pomoći. Ono što me najviše zanima je... Može li se golim okom vidjeti razlika u brzini samsunga i OCZ-a. Kapacitet je 64GB za samsung, dok je 60 za OCZ... Što se toga tiče, oba zadovoljavaju. (po kapacitetu se može vidjeti da mi je ''read'' brzina važnija od ''write-a''). Na anandtechu sam vidio da je samsung jako brz, ali u benchu je samo 256GB model, a evo ovdje čitam da su veći brži, pa evo u par rječi, ako bi netko odgovorio.

Hvala
Sve je to slično, brzine su urnebesne u odnosu na HDD i prve SSDove, tako da nema velike razlike. S470 je steka popularnost zbog malog broja kvarova, i generalno problema. Ako ga nema nemaš šta čekat uzmi OCZ i miran si. AKo ti se pak čeka sada bi uskoro tribali bit dostupni Samsung 830.
Baja 001 je offline