Citiraj:
Autor Bubba
obzirom da je ovaj gad Roberto postao hrpe linkova i ispeglao mi karticu na zacinima i cudima a sada je pocelo i to sranje sa sjemenkama - koliki je okvirni intenzitet posjeta gruntu da bi se kulture koje sadite odrzale?
|
Sorry, zaboravio sam napisati disclaimer
volim eksperimentirat s hranom, i isprobavat nova jela i začine, tako da ja karticu s tim peglam svakog mjeseca
Što se sadnje tiče, nije baš da jednom tjedno nije dovoljno. Za neke od ustaljenih kultura (paradajz, paprika...) uz dobro planiranje i pripremu to bi moglo bit ok.
Moj frend si je za vikendicu na moru, tu u zg uzgojio flance, za jedan vikend odfurao flance da ih posadi, okopao zemlju, posadio flance, napravio navodnjavanje i nije ga bilo dolje mjesec dana a svejedno su mu paprike i paradajzi jako dobro izrasli i rodili.
Voda je najbitnija, ako možeš na gruntu osigurat navodnjavanje (ili da ti netko od susjeda povremeno zalije) onda je dovoljno da dolaziš jednom tjedno čupat korov i provjerit jel raste ok. Eventualno bi bilo dobro, kad flanci malo porastu, pošpricat paradajz s razrijeđenim obranim mlijekom (protiv plamenjače), i kad dođe vrijeme, naravno, treba nakolit paradajz.
San Marzano paradajz (čije sam sjeme kupio preko neta ovog proljeća) posadili su moji u zagorju u petom mjesecu. Za zadnja dva mjeseca dolazili su jednom tjedno pobrat, u tom periodu nisu ga ni zalijevali (a kiše je bilo jedanput do dvaput mjesečno), ni čupali korov. Još uvijek rate ko mutav, za vikend sam na dvadesetak stabljika nabrao 4 kile paradajza! Ako posluži vrijeme, bit će paradajza i do Sisveta
Općenito me napala manija za sjemenjem i sadnjom kad sam se prošlog ljeta uvjerio da dobar broj poljoprivrednika koji prodaju povrće i voće na palcevima, uopće ne prodaju svoje, već kupuju od preprodavača ili u većim centrima i onda prodaju na placu. Ne samo ovdje u ZG, već i po selima!
Volim znat što jedem, fala Bogu da sam porijeklom sa sela pa imam grunta i imam gdje sadit.
No, paprike i mini rajčice možeš uzgojit i na balkonu ili prozorskoj dasci.